Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israeler åtalas för dödlig brandattack mot palestinier

Från 2016
Uppdaterad 03.01.2016 22:01.
Det brandhärjade huset i staden Duma. Attacken resulterade i att ett litet barn och hans föräldrar miste livet.
Bildtext Det brandhärjade huset i staden Duma.
Bild: EPA/ATEF SAFADI

Israel drar två judiska extremister inför rätta misstänkta för mordbrand.

En vuxen person åtalas för mord och en minderårig för medhjälp för att ha tänt eld på ett palestinskt hem i staden Duma på Västbanken i juli. Två andra personer dödades för andra våldsbrott mot palestinier. Alla fyra åtalas för att tillhöra en terrorgrupp.

Brandbombsattacken utfördes under natten då familjen låg och sov. En 18 månader gammal pojke dog i branden medan hans föräldrar dog senare av sina skador. Parets fyra år gamla son överlevde.

Attacken den 31 juli i fjol ledde till kraftiga reaktioner världen över bland annat från USA som uppmanade Israel att ställa de skyldiga till svars.

Attacken fördömdes också i Israel bland annat av premiärminister Benjamin Netanyahu. För att lösa fallet har myndigheterna hållit misstänkta utan att väcka åtal - en taktik som vanligen används mot palestinska extremister.

Våg av attacker mot israeler

På palestinskt håll nämns brandbombsattacken som en bakomliggande orsak till de senaste månadernas attacker där palestinier har angripit israeliska civilpersoner och soldater.

Sammanlagt 21 israeler har dödats i attackerna på tre och en halv månad. Som vapen har palestinierna använt knivar och pistoler eller bilar som har körts mot människor.

Under samma period har 131 palestinier skjutits ihjäl av israeler, 90 av dem har betecknats som angripare. Resten har dödats under sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor.

"Hämndattack"

Den israeliska säkerhetstjänsten Shin Beth säger att de misstänkta har erkänt att de utförde attacken i Duma, som en hämnd för att en israelisk bosättare dödats en månad tidigare.

Säkerhetstjänsten säger att de misstänkta tillhör en grupp extremister som har genomfört en serie av attacker genom åren i syfte att motarbeta regeringen och sprida skräck bland icke-judar.

Enligt åtalet har gärningsmannen erkänt att han kastat en brandbomb genom ett sovrumsfönster.

Yesha-rådet, en paraplyorganisation för judiska bosättare, berömmer åtalet och säger att de misstänkta inte representerar rådet.

Diskussion om artikeln