Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hjälp finns att tillgå för brottsoffer

Från 2016
Uppdaterad 11.01.2016 09:46.
Sari Somppi.
Bildtext Sari Somppi.
Bild: Yle/Roger Källman

Brottsofferjouren ger stöd till personer som har blivit utsatta för ett brott. Anhöriga kan också ta kontakt, säger Sari Somppi, regionchef för Brottsofferjouren i västra Finland.

Somppi är utbildad kriminolog och utvecklingspsykolog och jobbade tidigare på Vasa fängelse. I september 2015 bytte hon från att arbeta med förövare till att arbeta med offer och deras anhöriga.

- Också personer som ska vittna i en rättegång kan ta kontakt med oss, vi kan stöda och förklara hur en rättegång går till.

Oftast ringer folk då de har blivit utsatta för ett brott, eller då de misstänker att någon anhörig har gjort något.

- Då kan vi erbjuda oss att följa med till polisstationen om personen som kontaktat oss vill göra en anmälan.

Den största andelen fall som folk kontaktar brottsofferjouren för, hela 36 procent, handlar om våld i nära relationer. 83 procent av de som tar kontakt med jouren är kvinnor.

- Där önskar vi att fler män skulle ta kontakt, för vi vet att män i 20-30-årsåldern är den största riskgruppen för att drabbas av ett brott. Där finns ett mörkertal, vi skulle önska att fler skulle våga ringa oss.

Det kostar inget att kontakta jouren. Man får vara anonym, poängterar Sari.

Bättre service på svenska

Brottsofferjourens svenskspråkiga service kommer i år att förbättras tack vare statliga tilläggsmedel. En person kommer tack vare detta att kunna anställas på heltid för att betjäna på svenska.

- Det här hoppas jag på jättemycket, säger Sari. Då jag nu har “exponerats” i media så är det många som tar kontakt på svenska. De berättar att de har utsatts för brott men inte vetat vart de kan vända sig.

I februari inleds en kurs för att utbilda frivilligarbetare för brottsofferjouren. Kursen är på 40 timmar och kommer att hållas i Vasa.

- Polisen kommer och berättar om sitt arbete, vi kontaktar medlingsbyrån, analyserar en rättegång, diskuterar trauman som brottsoffer går igenom... det är en heltäckande kurs, säger Sari.

Kursen kommer att gå på finska, men Sari hoppas att den kommer att locka tvåspråkiga, för språkkunnigt folk behövs.

Programmet är inte längre tillgängligt
Brottsofferjouren stöder drabbade och anhöriga - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)