Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Holländska åklagare utreder ryska soldaters roll då MH17 sköts ned

Från 2016
Det malaysiska passagerarplanet MH17 med 298 personer ombord skjöts ner över rebelkontrollerat område i östra Ukraina den 19 juli år 2014
Bildtext MH17 med 298 personer ombord skjöts ner över rebelkontrollerat område i östra Ukraina den 17 juli år 2014
Bild: EPA/ANASTASIA VLASOVA

Holländska åklagare ska noggrant utreda medborgarjournalisters uppgifter om att ryska soldater var inblandade i nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 i Ukraina år 2014, då nära 300 mänskor omkom.

Åklagare i Nederländerna säger att medborgarjournalister har identifierat 20 ryska soldater som kontrollerade avfyrningsrampen för den BUK-missil som träffade planet.

Uppgifterna kommer från den brittiska gruppen Bellingcat, som har specialiserat sig på att få fram information med hjälp av sociala medier och andra öppna källor.

Wim de Bruin, den nederländska åklagarmyndighetens talesman, säger att man kom över uppgifterna efter julen och att de nu ska granskas noggrant.

Ukraina och Ryssland skyller på varandra

Malaysia Airlines flyg MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli 2014, med 283 passagerare och 15 besättningsmän ombord, de flesta holländare.

Planet försvann från radarskärmen när det passerade östra Ukraina och exploderade över rebellkontrollerat område nära den ryska gränsen. Samtliga 298 ombord omkom.

Ukraina och en del länder i väst har hävdat att missilen som träffade planet avfyrades från ett separatistkontrollerat område i östra Ukraina.

Ryssland här däremot anklagat den ukrainska armén för att ha avfyrat missilen.

Diskussion om artikeln