Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

DN: Majoriteten av svenskarna vill återinföra värnplikt

Från 2016
Svenska försvarsmakten. 85 soldater som mellan åren 2000 och 2010 gjorde sin värnplikt på K4, Arvidsjaur genomför vintern 2015 reptitionsutbildning.
Bildtext Svenska soldater på repetitionsutbildning.
Bild: Joel Thungren/ Försvarsmakten

Sju av tio svenskar vill återinföra värnplikten, skriver Dagens Nyheter. Om det skulle ske anser hela 87 procent att plikten bör gälla både kvinnor och män.

År 2010 avskaffades värnplikten i Sverige och ersattes med ett yrkesförsvar.

I höstas beslöt den svenska regeringen att utreda försvarets personalförsörjning. Ett förslag om återinförd värnplikt skulle enligt DN få stort stöd av det svenska folket.

I en mätning utförd av DN och Ipsos svarade 72 procent att det är ett bra förslag att införa någon form av värnplikt i Sverige.

–  Även om det är luddigt formulerat så får det ett kraftigt stöd. Jag tycker ändå att resultatet visar att det finns ett stort folkligt engagemang för idén om värnplikt, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Ifall någon form av värnplikt skulle införas i Sverige anser 87 procent att både kvinnor och män ska kunna tas ut. Bara nio procent var av motsatt åsikt.

Systemet haltar

Enligt DN saknar det svenska försvaret i nuläget 7 500 soldater, sjömän och gruppbefäl. Luckorna fylls av tidigare värnpliktiga.

Dessutom har systemet från 2010 visat sig vara dyrare än beräknat, skriver tidningen.

Enligt Ahlin kan debatten om försvarets brist på personal vara en orsak till det stora stödet för värnplikt.

–  Kanske är det så att många ser en ny värnplikt som en möjlig lösning på försvarets bemanningsproblem som det ständigt rapporteras om i media, säger han.

För mätningen intervjuades 1 231 slumpmässigt utvalda svenska medborgare över 18 år.

Diskussion om artikeln