Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nykterhetsgränden i Borgå populär bland skylttjuvar

Från 2016
Uppdaterad 04.01.2016 21:23.
skylten vid nykterhetsgränden blir stulen med jämna mellanrum (04.01.16)
Bildtext Skylten fanns vid mjölkbryggan och har försvunnit med stolpe och allt.
Bild: Yle/Stefan Härus

Ett litet orosmoment före jul för de som bor vid Nykterhetsgränden i Pirlax i Borgå, var hur julgubben skulle hitta fram eftersom vägskylten var stulen. För femte gången.

- Å ena sidan är det ju trevligt att vårt vägnamn är populärt, men å andra sidan är det jobbigt när skylten stjäls så ofta, säger Magnus Sandell, som bor i ett av husen vid gränden.

Femte gången gillt

Det är nu femte gången som vägskylten försvinner. Det var Borgå landskommun som i tiderna satte upp den första skylten, så de fem skyltarna har i och för sig försvunnit under en rätt så lång tidsperiod. Den första skylten bekostades av invånarna vid gränden. Då hette gränden Nykterhetsgränd, vilket inte var rätt.

- Vägnamn bör vara i bestämd form, säger Sandell.

Förgyller klubblokaler

Invånarna vid Nykterhetsgränden har sina aningar om vem skurkarna är. Åtminstone har två skyltar bevisligen setts i högskolenationernas klubblokaler. Den första skylten torde finnas i teknologernas klubblokal i Otnäs i Esbo.

- Jag råkade se en filmsnutt i tv där skylten flimrade förbi och troligtvis finns skylten kvar där, säger Sandell.

skylten vid nykterhetsgränden blir stulen med jämna mellanrum (04.01.16)
Bildtext En tillfällig skylt har placerats på mjölkbryggan.
Bild: Yle/Stefan Härus

En skylt har faktiskt invånarna vid Nykterhetsgränden fått tillbaka.

- Min dotters vänner hade hittat skylten på ett klubbhus i Åbo. Den skylten stals tillbaka och placerades där den hör hemma. Det är den skylten som nu för andra gången försvunnit, säger Sandell.

De som nu for iväg med skylten, hade nog inte tänkt att det kan bli problem för julgubben att hitta fram. Ännu mindre har man tänkt på att det rentav kan få allvarliga följder, om inte till exempel ambulans eller brandbilar hittar till Nykterhetsgränden.

- Å andra sidan är ju utryckningsfordonen nuförtiden utrustade med gps, så det är kanske inte sist och slutligen så allvarligt, säger Sandell.

Varför Nykterhetsgränden?

Namnet då. Varför ett vägnamn som Nykterhetsgränden?

- Det kan jag inte säga. Inte ännu. Här gäller det att skydda vissa personers integritet. De bor visserligen inte kvar längre, men du kan ju återkomma om tjugo år om du vill ha mera detaljer, säger Sandell.

Borgå landskommun var inte i tiderna alltför positivt inställda till vägnamnet. Man undrade inom vägnämnden om invånarna vid gränden faktiskt vill ha ett sådant namn på sin gränd. Samma sak undrade man då vägskylten stals för tredje gången.

- Då konstaterade vägnämnden att man måste byta namn på gränden eftersom stölden av skylten aldrig verkar ta slut. Det ville vi ju inte, så resultatet blev att vi tre hushåll som bor vid gränden själva bekostat de nya skyltarna, berättar Sandell.

Också stolpen stals

Eftersom skylten verkar ha så stor attraktionskraft på högskolornas nationer, har man varit noga med att skruva fast skyltarna ordentligt. Tydligen var skylten speciellt svår att skruva loss den här gången eftersom man for iväg också med stolpen.

Trots att tjuvarna säkert varit tvungna att arbeta en del med att få loss stolpen, så har ingen sett någon aktivitet vid Nytkterhetsgränden strax före jul. Skylten är och verkar förbli spårlöst borta.

Inom några veckor ska invånarna vid Nykterhetsgränden installera en ny skylt vid mjölkbryggan. Stadigt förankrad i den östnyländska myllan.

skylten vid nykterhetsgränden blir stulen med jämna mellanrum (04.01.16)
Bildtext Nykterhetsgränden ska det heta - i bestämd form.
Bild: Yle/Stefan Härus

Och hur gick det för julgubben? Han brukar inleda sin turné i bygden på just Nykterhetsgränden. Det hela löstes i och med att så många av de barn som bor på Nykterhetsgränden var bortresta över julhelgen. Det ledde till att julgubben helt enkelt inte alls besökte gränden den här gången.

Diskussion om artikeln