Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands omöjliga utmaning i OS-kvalet blev lite mindre omöjlig

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
tuomas sammelvuo i EM 2015
Bildtext Landslagstränaren Tuomas Sammelvuo får hitta på något extra om Finland ska vara med i spelet om OS-platser.
Bild: Daniel Dal Zennaro / EPA / All Over Press

Den här veckan spelar Finlands volleybollherrar om en OS-plats, en uppgift som upplevts som fullständigt omöjlig. Överraskningar under förberedelseveckan ger ändå en gnutta hopp om att skrälla.

Åtta av Europas nio bästa länder spelar om en enda plats till OS i Rio. Italien har redan kvalat in till de olympiska spelen och behöver inte delta i den europeiska kvalturneringen som spelas i Berlin den här veckan.

Turneringens vinnare kvalar alltså direkt in till OS medan tvåan och trean får delta i ännu en sista kvalturnering som spelas i början av sommaren i Japan.

Att Finland är med i Berlin är redan en seger i sig. Nivån på volleyboll är så hög i vår världsdel att det är svårare att kvala in till Rio från Europa, än att klara sig i själva OS.

Dessutom har Finland hamnat i den tuffare av de två grupperna och har inte ens A-laget på benen. En hopplös uppgift med andra ord?

– Ja.

Men dramatik i förberedelserna gör ändå att ett eventuellt mirakel är lite mindre osannolikt.

Gräl i Ryssland – monstret inte med i Berlin

Bara en dag före Finland ska inleda turneringen mot Ryssland kommer beskedet att det ryska lagets kapten och en av världens bästa spelare, den 218 cm långa Dimitrij Muserskij, inte är med i truppen.

Muserskij skippade det förberedanden lägret på grund av familjeskäl, något som förargade landslagsledning. Exakt vad som ligger bakom vet man inte, bara att Muserskij är borta.

Rysslands Dimitrij Muserskij.
Bildtext Dimitrij Muserskij.
Bild: Daniel Dal Zennaro / EPA / All Over Press

Nu är de regerande OS-mästarna alltså ett monster mindre, men fortfarande en överlägsen favorit mot Finland.

I samma grupp spelar även Bulgarien och Frankrike. Bulgaren är på förhand sett det lag som Finland ska ha de bästa chanserna att utmana, men svårt kommer det att bli. Vi snackar ändå om Europarankingens trea som i höstens EM var bara några bollar från final.

Den största utmaningen kommer i gruppspelets tredje match som spelas på torsdagen, då står förra årets bästa lag i världen på andra sidan nätet. Frankrike vann både Världsligan och Europamästerskapet, och hungrar nu efter att ta sig till OS för första gången sedan Aten 2004.

Men också fransmännen går att rubbas. Det bevisade Belgien som besegrade Frankrike med 3–0 i en förberedande match förra veckan. Belgien är rankad nia i Europa, bakom Finland.

Finländska bössans form ett frågetecken

Finlands viktigaste spelare är huvudspikern Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu och passaren Eemi Tervaportti. Ojansivu insjuknade i mykoplasma efter EM och kan ännu heller inte träna för fullt. Han gjorde säsongens första ligamatch så sent som den 19 december.

Lelu Ojansivu.
Bildtext Olli-Pekka Ojansivu.
Bild: Lehtikuva

Nu ska Finland spela mot tre av världens bästa länder inom bara tre dagar. Att Ojansivu ska orka spela för fullt hela tiden är ganska mycket begärt.

Då dessutom Olli Kunnari lämnat landslaget och Urpo Sivula rehabiliterar en opererad akillessena är det dags för andra killar att kliva fram om Finland ska kunna skrälla.

OS-kvalturneringes schema:

Tisdag 5.1 Finland – Ryssland, Yle Fem kl. 16
Onsdag 6.1 Bulgarien Finland, Yle Fem kl. 16
Torsdag 7.1 Frankrike – Finland, TV2 kl. 21.30

Lördag 8.1 Semifinaler
Söndag 9.1 Final och bronsmatch

Yle sänder alla Finlands matcher. Janne Karinkanta refererar på svenska.

Diskussion om artikeln