Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Det finns inte plats för kvinnor i armén

Från 2016
Fötterna (iklädda kängor) på ett gäng rekryter.
Bildtext Varför omfattas inte kvinnor av värnplikten - är kängorna för stora? Nej, de ryms bara inte in på brigaden.
Bild: YLE/Tove Virta

En majoritet av svenskarna vill återinföra värnplikten och dessutom göra den könsneutral. I Finland säger armén att de varken har plats för eller behov av fler kvinnor.

Världen har kommit en bit på vägen när det gäller ett mer jämlikt samhälle, men när det kommer till armén står vi fortfarande och stampar på stället.

Vid försvarsmakten i Finland säger man att det inte är aktuellt med en könsneutral värnplikt eftersom kvinnorna helt enkelt inte ryms in. Det fysiska utrymmet räcker inte till. Dessutom finns det inget behov av kvinnor i armén.

- Vi klarar oss bra så som det är nu, att det är obligatoriskt för män och att det är frivilligt för kvinnor, säger Henrik Gahmberg som är informatör vid huvudstaben.

Om vi en gång strävar mot ett jämlikt samhälle så skall väl även värnplikten omfattas av samma jämlikhet?

― Reaktion från en nyss hemförlovad lyssnare

Att ställa om så att värnplikten gäller alla innebär en massa extra byggnader och kostnader, och det vill ju ingen ha. Men det kanske finns en lösning där också? Om det inte finns plats är det kanske en idé att börja gallra bland rekryterna så man skulle få in de bästa kvinnorna och de bästa männen?

- Det nuvarande systemet ger oss det antal utbildade värnpliktiga per år som vi behöver för att fylla vår reserv. Det fungerar bra så som det är nu, säger Gahmberg.

Gahmberg säger att det i framtiden ändå är möjligt att systemet förändras, eftersom andra länder som till exempel Norge har könsneutral värnplikt och att det fungerar bra. En grej som värnplikten förändras ändå inte över en natt. Det är en politisk fråga som måste tas upp med försvarsministern och en hel bunt med politiker.

Sen när män och kvinnor är i medeltal lika starka och uthålliga kan vi börja med könsneutral värnplikt.

― Reaktion från en lyssnare

Genusvetaren Charlotte Vaino tycker att de bästa resultaten fås när kvinnor och män arbetar för samma sak och för samma gemensamma mål. Att bli en bra soldat har inget med kön att göra.

- Jag är absolut för en könsneutral värnplikt. Jag ser ingen vits med att man skulle skilja på könen, för det finns ingenting inom militären som män automatiskt skulle vara bättre på än kvinnor, säger hon.

Vainio säger att kvinnornas insatser i krig visat sig vara fullkomligt avgörande på alla sätt och vis. De behövs alltså.

- Sedan lever man ju fortfarande i villfarelsen att män på något vis skulle vara skyldiga att försvara kvinnor - vilket är trams.

Värnplikt för alla skulle iaf ge större möjlighet att gallra bort såna som inte klarar tjänstgöringen och då göra saker säkrare och effektivare.

― Reaktion från en lyssnare

Vaino tror det är för många gamla tänkesätt som lever kvar.

- Jag tror vi måste komma över den här idén att värnplikten är ett mandomsprov och att den som gjort civiltjänst inte riktigt blivit man, säger hon.

Vainio säger att värnplikten också togs upp i det senaste presidentvalet – då var det väldigt viktigt att vår blivande president gjort värnplikten och inte civiltjänst. En stark och pålitlig man ska ha gått i armén och lärt sig försvara landet. Känns kanske lite gammaldags va?

- Det här tänket skulle man behöva komma bort ifrån, för allas skull. Man vill inte ha en armé som styrs av sådana värderingar. Det är inte nyttigt.

En trevlig tanke men i praktiken omöjlig. När jag var i armen måste vi killar hjälpa tjejerna onödigt mycket redan då och de var frivilligt där.

― Reaktion från en lyssnare

Tycker du värnplikten borde vara könsneutral? Gå in och diskutera och svara på vårt frågeformulär.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln