Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Asylsökartrycket ökar i östra Lappland

Från 2016
Uppdaterad 04.01.2016 18:29.
Finlands gräns mot Ryssland Raja-Jooseppi
Bild: Vesa Toppari/Yle

Migrationsverket säger att Danmarks och Sveriges beslut att skärpa gränsbevakningen knappast har några större följder för Finland. De asylsökandes antal är ändå relativt litet här, säger överdirektör Jaana Vuorio på Migrationsverket.

På Gränsbevakningsväsendets stab tror Kimmo Elomaa att trycket på Torneå och den svensk-finska gränsen kommer att minska ytterligare i och med den skärpta bevakningen i Sverige och Danmark.

På senare tid har antalet asylansökningar minskat kraftigt. Under den senaste veckan har myndigheterna tagit emot 165 ansökningar. Antalet var uppe i 1 000 - 2 000 per vecka i november. Totalt kom ca 32 500 flyktingar till Finland i fjol. Hälften av dem kom via Torneå.

Ny led till väst över östra Lappland

Nu börjar ändå trycket öka på gränsövergångarna i östra Lappland vid den finsk-ryska gränsen - Raja-Jooseppi och Salla.

Under fjolårets sista veckor kom 500 asylsökande till Finland den här vägen. Det är människor som har engångsvisum till Ryssland och vill ta sig vidare därifrån västerut. De kommer med flyg till Murmansk, varifrån de hoppas kunna ta sig landvägen till gränsövergångarna till Finland.

Ett tag använde de cyklar som transportmedel men det förbjöd gränsbevakningen nyligen, av säkerhetsskäl.

De flesta är afghaner

Kimmo Elomaa säger att hälften av dem som kommit via Raja-Jooseppi och Salla är afghaner. De transporteras genast vidare till flyktingslussen i Torneå - där avgör man snabbt huruvida afghanernas ansökningar kan behandlas, eller om de omedelbart kan konstateras vara grundlösa.

- Många av asylansökningarna är ogrundade, och därför vill vi gallra bort dem snabbt, för att minska trycket på asylboendena.

Vi är nog bekymrade, säger Elomaa. Vi är hela tiden i kontakt med våra grannländer för att hålla läget under kontroll, säger han.

Ville Mättö, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln