Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tina rören rätt – eller förebygg redan nu

Från 2016
Uppdaterad 05.01.2016 12:22.
Vattenrör.
Bildtext Skadade vattenrör kan orsaka omfattande skador i huset.
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Det milda vintervädret är bakom och med köldgraderna kommer också risken för att vattenrören fryser igen. Senast nu är det dags att förebygga skador på rören.

I februari och mars har VVS-företagen fullt upp med frysta vattenrör. Har man inte redan sett till att rörens temperatur hålls ovan minusgrader är det så dags nu.

- Det är i varma tider man ska se över sina frysrisker, inte när kölden kommer. Men rören ska nog vara i dåligt skick om de fryser redan vid första köldknäppen, säger Helge Nystedt.

Det är det typiska vi har att göra med den här tiden på året, att folk glömmer att ta loss slangen.

― Helge Nystedt

Nystedt är VVS-entreprenör och ser årligen många fall av frysta vattenrör. Mest sårbara är egnahemshus och fritidsbostäder.

Köldskador kan uppkomma till exempel vid tillfälliga uppvärmningsavbrott i fritidsbostäder. I egnahemshusen är det mest sårbara stället utebevattningsposten. För att undvika att den fryser ska man komma ihåg att koppla loss bevattningsslangen.

- Det är det typiska vi har att göra med den här tiden på året, att folk glömmer att ta loss slangen, säger Nystedt.

Dyra vattenskador

Vatten utvidgar sig när det fryser och det i sin tur innebär risk för att röret ska spricka. Men den största skadan uppkommer inte när det fryser utan snarare när det tinar igen.

- Isen kan plugga igen sprickan och då kommer vattnet inte åt att spruta. Men när ispluggen smälter börjar också vattnet forsa ut ur röret och då finns det nog inga gränser för hur mycket skada det kan bli tal om, säger Nystedt.

- Det förstår var och en att det, beroende på hur länge det får flöda fritt, kan bli både omfattande och dyra vattenskador.

Tina rätt – från varmt till kallt

Det bästa sättet att förebygga är att se till att temperaturen inte sjunker under noll. Ofta räcker inte enbart isolering, utan det krävs också uppvärmning. Värmen hålls uppe med värmeelement eller med värmekablar i eller runt rören.

Årligen fryser ändå många rör till, och om olyckan är framme gäller det att tina. Framför allt ska man tina rätt.

Tinar man i fel riktning kan en liten skada bli en stor skada.

― Helge Nystedt

- Det är inte nödvändigtvis svårt att tina ett fruset rör, men man måste göra det i rätt ordning, säger Nystedt.

- Om det till exempel är frågan om röret till diskbordet så ser man först till att kranen är tinad och öppen. Därefter börjar man tina från det tinade stället mot det frusna. Tinar man i fel riktning kan en liten skada bli en stor skada.

Diskussion om artikeln