Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Influensan är här

Från 2016
Uppdaterad 04.01.2016 22:02.
Man som snyter sig.
Bild: Yle/ Arja Lento

Antalet besök på hälsostationerna på grund av influensasymtom har ökat under den senaste veckan.

Många fall av influensa har påträffats i Norra Karelen, Lappland och Satakunta och några fall har påträffats också i Mellersta och Södra Finland.

- Epidemin är i gång men vi är ännu i begynnelseskedet. Julhelgen betyder att det blir en nedgång i antalet smittofall och alla har inte fått diagnos då många fortfarande är lediga. säger specialforskaren Nina Ikonen på Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Symptom

- De typiska symptomen är en snabbt stigande feber, ömma muskler, halsont, hosta, till och med kraftig hosta. Däremot i allmänhet ingen snuva, säger infektionsöverläkaren Raija Uusitalo-Seppälä vid Satakuna sjukvårdsdistrikt.

I år har den dominerande virustypen varit H1N1, det vill säga omvandlad svininfluensa. Under tidigare år är det just den här virustypen som lättare har lett till att patienter måste tas in för sjukhusvård.

- Utom äldre personer har också unga och i övrigt friska personer tagits in på sjukhus, säger Ikonen.

Går om av sig själv

Vanligen kräver influensa inte sjukhusvård utan den går om av sig sälv. Största delen kommer undan med feber och infektion i andningsorganen men influensa kan vara en allvarlig sjukdom för äldre personer och för små barn.

Årets vaccin skyddar bättre än tidigare år eftersom det omvandlade viruset är med i vaccinet. I fjol var läget ett annat då viruset muterade först efter vaccinationsrekommendationen.

Finländarna har också varit flitigare med att vaccinera sig, jämfört med tidigare. THL har levererat till kommunerna alla de 1 200 000 ampuller som man beställde. Vaccinet har gått åt som smör i sol och har också tagit slut på vissa håll.

I princip kan det fortfarande löna sig att låta vaccinera sig, men om smittan drabbar mycket snart gör det nog ingen nytta, säger Tuija Tilander-Leppä, chef för kundservicen på Universitetsapoteket.

Jenni Frilander/Yle Uutiset

Så här skriver webbdoktorn om influensa.