Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama lägger fram skjutvapenplaner

Från 2016
Uppdaterad 05.01.2016 07:55.
President Barack Obama lägger på tisdag fram nya bestämmelser om skjutvapen
Bildtext President Barack Obama lägger på tisdag fram nya, omstridda bestämmelser om skjutvapen
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

USA:s president Barack Obama lägger på tisdagen fram nya planer för hur man kan begränsa skador som skjutvapen åsamkar samhället.

Planerna förverkligas genom presidentens dekret, eftersom den av republikaner dominerade kongressen inte vill driva igenom nya lagar om skjutvapen.

- Det här är inte enbart rekommendationer inom min lagliga exekutiva auktoritet, men det är också sådana som en överväldigande majoritet av amerikanerna, inklusive vapenägare stöder, säger Barack Obama.

Den största förändringen som han driver på, är att alla som säljer skjutvapen skall registrera sig för att få licens. Försäljarna får också ökat ansvar att kontrollera vem som köper vapen av dem.

För närvarande kan man sälja vapen på mässor och över internet utan att ha registrerat sig och endast ägarna av vapenaffärer har hittills tvingats registrera sig.

FBI får mer resurser för bakgrundskontroller

Den federala polisen FBI får dessutom tilläggsanslag för att anställa 230 personer för bakgrundskontroller av folk som köper vapen.

Avsikten är man skall kunna utföra kontroller året om och dygnet runt.

Samarbetet inom olika områden på federal- och delstatsnivå effektiveras så att man till exempel kan kontrollera om en vapenköpare har lidit av mentala problem.

Enligt justitieministeriet har bakgrundskontroller hjälpt att förhindra att över två miljoner skjutvapen hamnat i fel händer.

Dessutom måste registrerade vapenförsäljare hädanefter meddela om vapen har stulits eller försvunnit under transporter.

Presidenten föreslår också en halv miljard dollar i tilläggsanslag för att stötta upp mentalvården i USA, något som republikanerna länge har krävt i stället för restriktioner av vapenförsäljning.

Väntas leda till ökad vapenförsäljning

Obama håller med kritikerna om att dessa åtgärder inte är tillräckligt för en genomgripande förändring i USA.

För en verklig förändring skulle det krävas lagstiftning i kongressen där en klar majoritet motsätter sig alla begränsningar.

Smith & Wesson pistol.
Bildtext Aktiekursen för stora vapenföretag gick upp på måndagen.
Bild: EPA/AARON M. SPRECHER

Obamas åtgärder väntas paradoxalt nog leda till ökad försäljning av skjutvapen på kort sikt, eftersom många särskilt i södra USA, oroar sig för vapenbegränsningar.

Medan övriga aktier sjönk på måndagen så stärktes aktiekurserna för stora vapenföretag som Smith&Wesson och Sturm&Ruger Co, i väntan på att folk rusar till vapenhandeln innan förändringarna träder i kraft.

Obama kommer också att stöta på hårt motstånd bland republikanerna i kongressen som redan överväger att dra presidenten inför rätta.

Obama kan också vänta sig häftig trumeld från de republikanska presidentkandidaterna med Donald Trump i spetsen, när skjutvapen, polisvåld och rasism blir stora frågor under årets presidentvalskampanj.

Diskussion om artikeln