Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Biskop Björn Vikström: "Finland kommer att förändras"

Från 2016
Uppdaterad 05.01.2016 12:14.
Biskop Björn Vikström.
Bildtext Biskop Björn Vikström.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Strömmen av asylsökande präglar biskop Björn Vikströms minnen från år 2015.

Vid årsskiftet är det lämpligt att både blicka bakåt och fundera på vad framtiden för med sig. När det nya året endast är några dagar gammalt funderar Björn Vikström, biskop i Borgå stift, på vad som etsat sig fast i hans minne från förra året.

Han nämner strömmen av asylsökande som kom till Finland som det starkaste minnet. Han tror också att många finländare inte kände sig förberedda på att ta emot främlingarna.

- Men det är ju det som hjälp till andra människor handlar om, att vi har ett ansvar att hjälpa också då vi inte är förberedda eller har hunnit sätta igång alla planer.

Solidariteten har satts på prov

Det svåra är att balansera våra egna problem här i Finland, samtidigt som vi hjälper flyktingar som trots allt har mycket större problem.

Vikström konstaterar att det har varit en utmaning för var och en när flyktingarna har tvingats be oss om hjälp.

- Vår medmänsklighet och vår solidaritet har satts på prov. Det gäller för oss alla, men vi ska inte peka finger åt något håll utan snarare titta i spegeln.

Världen har alltid förändrats

Samtidigt vill Vikström att vi inte ska vara rädda för de förändringar som kommer att ske i och med att andra kulturer kommer in i Finland. Vi ska istället utmana vår bekvämlighet och vår lust att leva våra liv så som vi alltid har levt.

- Finland kommer att förändras, det i sig är inte ett hot - världen har ju alltid förändrats. Men det är viktigt att inse att det inte bara är de människor som kommer från andra länder som ska anpassa sig, utan även vi måste lära oss att anpassa oss till ett annorlunda Finland. Den processen går lite knaggligt för tillfället.

Eftersom vi inte har vare sig rättighet eller skyldighet att fatta beslut om vilka asylsökande som ska få stanna och vilka som ska skickas bort, så anser Vikström att vi istället har ett annat uppdrag.

- Det konkreta ansvaret för en människa som kommer i min närhet, det är min uppgift. Där får vi försöka förverkliga medmänskligheten.

Diskussion om artikeln