Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Problem med Åbo Energis nya pelletsenhet

Från 2016
Uppdaterad 05.01.2016 16:53.
Åbo Energis nyaste pelletsenhet i Luolavuori.
Bildtext Pelletsenheten som öppnats vid årsskiftet ska ersätta de gamla enheterna som använder stenkol och olja.
Bild: Åbo Energi

Det har uppstått problem med Åbo Energis nya pelletsenhet i Luolavuori. Den för oljud och fungerar inte med full effekt.

Enligt Åbo Energi görs ännu finjusteringar på enheten.

– Enheten för mera oljud än vi räknat med, men de problemen borde vara åtgärdade inom några veckor, säger värmeenhetens chef Jari Kuivanen. Däremot krävs det mer arbete att få effekten till önskad nivå.

Den nya pelletsenheten i Luolavuori i Åbo fungerar med pelletsdamm som är en tämligen ny energiform i Finland. Därför måste man ännu pröva sig fram, och åtminstone till en början använda mera olja än man tänkt.

Enheten öppnade vid årsskiftet och ersätter de enheter som använder olja och stenkol. Den är ett led i Åbo Energis utvecklingsarbete att ta i bruk miljövänligare förbränningsenheter.

- Vi har testkört enheten under hösten och tog i bruk den på allvar vid årsskiftet, säger värmeenhetens direktör Ilkka Syrjälä. Den körs igång då värmebehovet växer till exempel under kalla dagar.

Enheten är ett exempel på finländsk ingenjörskonst och är planerad och byggd av finländska företag.

- Pelletsen som används vid enheten krossas till damm före det bränns och på det sättet effektiveras förbränningen, säger Syrjälä.

Åbo Energis enhet är den största i kommersiellt bruk för tillfället som använder sig av den här sortens brännbara material.

Artikeln är uppdaterad 5.1.2016 kl.16.31 med uppgifter om oljudet och den lägre effekten.

Diskussion om artikeln