Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Guns N' Roses - Inte bara en t-shirt

Från 2016
Uppdaterad 05.01.2016 17:04.
Logo
Bildtext Mer än en t-skjorta.
Bild: Guns N' Roses

För en del är Guns N' Roses kanske främst synonymt med ett tryck på en t-skjorta, men faktum är att de faktiskt har gjort en hel del låtar för att hamna på alla de där t-skjortorna.

Nyheten om bandets återförening har spridit sig på nätet under dagen. Hittills gäller det originalmedlemmarna Axl Rose, Slash och Duff McKagan. Vem som kommer att spela rytmgitarr och trummor har ännu inte bekräftats. Återförening gäller två spelningar på den amerikanska festivalen Coachella i April, men rykten om en turné flyter runt på nätet.

För dig som inte är bekant med bandet sedan tidigare har vi plockat fram de kändaste låtarna.

Rått sound och skitig attityd

Guns N' Roses dök upp just efter att glamrocken hade nått sin höjdpunkt i mitten av 80-talet. Bandet hade ett råare sound och skitigare attityd än glamrockarna. Blandat med starka personligheter och inte minst låtar som fastnade blev hela paketet en enorm succé som höll i cirka 7 år tills interna konflikter splittrade bandet.

Debutskivan Appetite for Destruction (1987) gick in på listorna med låtar såsom Paradise City, Sweet Child O' Mine och Welcome To The Jungle. Skivan finns också med på listan över världens mest sålda album.

Refrängen till Paradise City är känd för de flesta.

Öppningsriffet till Sweet Child O' Mine har hörts i många tonårsbands övningslokaler, orsakat svindel för många unga gitarrister och huvudvärk för bandkompisarna.

Welcome To The Jungle.

Andra skivan G N’ R Lies (1988) gavs hastigt ut för att ge publiken något nytt efter Appetite For Destruction. Skivan var ett ihopplock av låtar från deras EP: Live ?!*@ Like a Suicide (1986) och fyra nyinspelade låtar, däribland singeln Patience.

År 1990 begav man sig in i studion på nytt. Resultatet blev två stycken dubbelskivor. Use Your Illusion I & II, med sammanlagt 30 låtar. På skivorna hittar man låtar såsom November Rain, Civil War, Don't Cry, You Could Be Mine och en cover av Bob Dylans Knocking On Heavens Door.

November Rain

Knocking On Heavens Door.

Efter floppen med skivan The Spaghetti Incident (1993) splittrades bandet på grund av de interna gräl som främst uppstod mellan leadgitarristen Slash och sångaren Axl Rose.

Diskussion om artikeln