Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sexuella trakasserier och övergrepp upprör Tyskland

Från 2016
Nyårsfyrverkeri i Köln
Bildtext Nyårsfyrverkeri i Köln
Bild: EPA/ MAJA HITIJ

Tiotals fall av sexuella trakasserier och övergrepp väcker heta känslor i Tyskland. Under nyårsnatten ska stora grupper av utländska män ha trakasserat kvinnor utanför järnvägsstationen i Köln. Den tyska justitieministern talar om en möjlig ny form av organiserad brottslighet.

Det var under nyårsnatten utanför järnvägsstationen i Köln som trakasserierna utspelade sig.

Enligt polisen hade en grupp på omkring tusen unga berusade män samlats framför stationen. Enligt Kölns polischef Wolfgang Albers var männen av nordafrikanskt och arabiskt ursprung.

Många av de här männen ska ha omringat kvinnor, stulit deras värdeföremål samt trakasserat dem sexuellt. Polisen har hittills fått in omkring 60 anmälningar, men man utgår från att fallen sannolikt är ännu fler.

Liknande scener utspelade sig under nyårsnatten också utanför stationen i Hamburg, om än i mindre skala.

Det som hände i Köln och också på andra orter i Tyskland kan vi inte acceptera. De skyldiga måste straffas.

― Tysklands justitieminister Heiko Maas

”Ny form av organiserad brottslighet?”

– Det som hände i Köln och också på andra orter i Tyskland kan vi inte acceptera. De skyldiga måste straffas. Vi måste också se om det här handlar om en ny form av organiserad brottslighet, säger Tysklands justitieminister Heiko Maas.

Händelserna i Köln har lett till en het debatt i Tyskland, inte minst med tanke på att Tyskland har tagit emot så många flyktingar under det senaste året.

Samtidigt som känslorna går heta försöker man också mana till lugn och påminna om att den absolut största majoriteten av flyktingarna inte har något som helst med händelserna i Köln att göra.

I det här skedet är det nämligen helt oklart vilka de trakasserande männen egentligen var. Polisen går som bäst igenom material från övervakningskameror för att skapa sig en bild av vad som egentligen hände. Att få fram de skyldiga i folkvimlet kommer ändå att vara en mycket svår uppgift.

Samtidigt får polisen kritik för att man inte gjorde tillräckligt för att garantera allas säkerhet utanför stationen i Köln. Polisen försvarar sig med att man strax före midnatt hade skingrat de omkring tusen männen, men att många hade fortsatt sitt härjande i mindre grupper.

Diskussion om artikeln