Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studerandes mat blir billigare i Siwa och Valintatalo

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Skylt där det står Siwa.
Bildtext Närbutikerna lockar till sig studerande med rabatter.
Bild: Yle/Tove Virta

Från och med trettondagen får studerande rabatt i Suomen Lähikauppas mataffärer. Studierabatt är bra för imagen, säger konsumtionsforskare.

Genom att visa sitt studiekort vid kassan ger mataffärerna Siwa och Valintatalo fem procent rabatt på matvaror och femton procent rabatt på bruksvaror.

- Jag tycker att det låter ganska bra. I Finland brukar man inte ge så mycket rabatt på mat. Fem procent låter mycket bra, säger Petteri Repo, forskare vid Konsumentforskningscentret vid Helsingfors universitet.

Finlands studentkårers förbund välkomnar rabatten och konstaterar att rabatt på mat är en av de förmåner som önskas mest av medlemmar i kårerna.

Studierabatt ger goodwill

Samtidigt är studerande med sin i regel strama ekonomi ingen köpstark målgrupp.

Varför vill man locka en grupp med begränsad köpkraft till sig?

- När man ger studierabatt så får man mycket goodwill också bland icke-studerande. Vi vet att studerande inte har så mycket pengar så allt man kan göra för att underlätta för dem är bra, säger Repo.

Rabatt visar uppskattning

En liten rabatt är också ett sätt att locka studerande från veckohandlandet i förmånligare storbutiker till närbutiken.

- Det hoppas vi så klart på. Vi vet också att det inte alltid går som man planerat och då kan stora veckoinköp leda till att varor möglar i kylskåpet, säger Jonas Stjernberg som är marknadsförings- och utvecklingsdirektör vid Suomen Lähikauppa.

Med rabatten visar man att de studerande uppskattas som kunder.

― Petteri Repo

- Vi har länge varit en viktig butik för studerande med sena öppettider, lättillgänglighet och närhet. Därför väljer vi att rikta in oss på dem, tillägger han.

Också Repo tror att rabatten kan bidra till att studerande väljer närbutiken framom större affärer.

- Det handlar om att knyta stamkundsförhållanden. Med rabatten visar man att de studerande uppskattas som kunder, säger han.

Förmånen gäller inte alkoholdrycker, tobak eller serviceprodukter.