Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo besviken på polisens uttalanden om gatupatruller

Från 2016
Uppdaterad 05.01.2016 23:47.
Inrikesminister Petteri Orpo håller presskonferens om terrordåden i Paris.
Bildtext Inrikesminister Petteri Orpo
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Inrikesminister Petteri Orpo (Saml) är besviken på polisens uttalanden om gatupatrullerna, eftersom de kan tolkas på fel sätt.

Orpo anser att polisens ställningstagande inte var lyckat. Enligt ministern var syftet att betona att det är polisen som ansvarar för ordningen.

Polisens pressmeddelande och polisöverdirektör Seppo Kolehmainens uttalanden kunde ändå tolkas som att polisen stöder frivilliga gatupatruller.

Polisstyrelsen och Kolehmainen uttalade sig om saken på tisdagen, efter att polisen i Tavastland ställt sig positiv till gatupatruller.

I Finland är det myndigheterna som övervakar och sköter om ordningen i samhället. Det är en entydig sak och det ska vi hålla fast vid.

Inrikesminister Petteri Orpo

Enligt Orpo fungerade Polisledningens uttalande inte på önskat sätt. Syftet var att klargöra att linjen är strängare, men uttalandet lämnade tolkningsutrymme.

Inrikesminister Petteri Orpo säger att frivilligorganisationer inte kan ta sig an myndighetsuppgifter.

I Finland är det myndigheterna som övervakar och sköter om ordningen i samhället. Det är en entydig sak och det ska vi hålla fast vid, säger Orpo.

Ledare för Soldiers of Odin dömd för misshandel mot utlänningar

Tidningen Lapin Kansa skriver på tisdagen att Mika Ranta, som leder organisationen Soldiers of Odin, tidigare dömts för misshandel som riktats mot utlänningar.

Soldiers of Odin har börjat patrullera på gatorna i Joensuu. Organisationen beskriver sig som en "fosterländsk organisation som kämpar för ett vitt Finland."

Soldiers of Odin har bland annat på sociala medier uppgett att de börjat patrullera på gatorna för att skydda finländarna.

Diskussion om artikeln