Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tårfylld Obama vädjar om vapenlagarna

Från 2016
Uppdaterad 05.01.2016 22:09.
"Varje gång jag tänker på de där barnen blir jag arg" - Spela upp på Arenan

USA:s president Barack Obama vädjade känslosamt för de nya vapenlagarna som han ämnar få igenom. Lagarna ska drivas igenom genom presidentens dekret eftersom kongressen motsätter sig dem. Kongressen domineras av republikaner.

- Jag tror att vi kan finna medel att minska på vapenvåldet. Det är inte fråga om att ta bort vapnen av alla amerikaner, sade Obama och hänvisar till den konstitutionella rätten att bära vapen.

Vapenlobbyn håller USA som gisslan

― Barack Obama

Obama anklagade vapenlobbyn för att hålla Amerika gisslan. Men det är möjligt att hålla kvar rätten att bära vapen trots att man försöker komma åt masskjutningarna.

Obama i tårar

Obama rördes till tårar då han talade om offren för masskjutningarna i landet. Han nämnde de 20 skolbarnen som sköts till döds för tre år sedan i skolmassakern i Newtown i Connecticut.

- Varje gång jag tänker på de där barnen blir jag arg.

- Så var och en av oss bör kräva tillräckligt mod av kongressen att ställa sig upp emot vapenlobbyns lögner.

Alla blir inte av med sina vapen

- Det är inte fråga om en sammansvärjning för att ta bort vapnen av alla. Du genomgår en bakgrundskontroll och köper ett vapen. Problemet är att vissa vapenhandlare opererar under andra regler än de tillåtna, sade Obama.

- Vi har skapat ett system där farliga människor kan spela enligt andra regler än ansvarstagande vapenköpare.

Enligt gällande lag ska bara vapenhandlare med licens göra en bakgrundskontroll, medan man till exempel vid mässor, på över nätet ofta kan köpa vapen utan att kontrolleras.