Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Raunio: Hockeyjuniorerna goda förebilder

Från 2016
Uppdaterad 07.01.2016 08:15.
Christel Raunio, FSI 2014
Bild: Karin Lindroos

Vinnarandan som ger kraft att kämpa också i underläge är något som imponerade stort under finalmatchen, som gav de finländska hockeyjuniorerna segern. Det här är något som alla idrottare kan ta modell av, menar Christel Raunio, generalsekreterare för Finlands Svenska Idrott FSI.

- Det var en så spännande match att jag knappt vågade titta. Killarna gav aldrig upp, de kom igen, de hade ingen rädsla. De var skickliga att spela, men man märkte att de visade också mental styrka. Här fanns en vinnaranda, de gav inte upp helt enkelt.

Finländarna har ett passionerat förhållande till ishockey och många har levt med under matcherna, och känner sig delaktiga i segern. Trots att det nu gäller juniorers framgångar är segeryran på topp med spontant firande ute på stan genast efter att finalmatchen var slut och en segerfest med artister och hockeylejon som direktsänds i tv dagen efter matchen.

En glädjekick!

Raunio säger att Finlands guld i juniorhockey kom som på beställning.

- Det behövdes något att glädja sig åt just nu när allt annat ser så dystert ut. Det behövs någonting roligt som visar att vi klarar av någonting och gör det tillsammans, fastän det ser hopplöst ut. Precis vad Finland behövde, en glädjekick!

Christel Raunio säger att hockeyjuniorerna kommer att fungera som förebilder för yngre och att juniorerna säkert inspirerar en del att själva se om de klarar av att göra samma bravader på isen.

- För hela bredden och bänkidrottarna skulle det vara trevligt om det också skulle väcka intresse för idrott och motion, men dessvärre tror jag inte att en vinst gör det.

Geisten och lusten att vinna finns mellan öronen

Raunio ser hockeyjuniorernas seger som ett tecken på att satsningarna på junioridrott bär frukt. Hon menar också att den mentala biten är värd att satsa på också i framtiden.

- Det sitter så mycket mellan öronen, geisten, lusten och förmågan att vinna. Det är kanske där vi småningom kommer att kunna se en vändning i vårt sätt att se på hur vi klarar oss, också annanstans.

Att damernas VM-guld i ringette inte all väckte lika stort gensvar, trots att det var femte året i rad gör Christel Raunio fundersam.

- Det är enormt också att få guld i ringette. Men kanske vi nu börjar se att vi klarar oss i alla möjliga sporter oberoende av om det är män eller kvinnor som står för framgångarna, att vi lyfter fram dem och firar dem, hoppas Raunio.

Raunio konstaterar att medierna inte följer alla grenar lika intensivt, och att vi alla borde bli bättre på att uppmärksamma framgångar, oberoende av vilken gren det gäller.

SFI har inte ishockey bland sina grenar.

Diskussion om artikeln