Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Därför kan Sverige inget om Finland

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Kasper Björkqvist.
Bildtext Vi antar att Kasper Björkqvist drog en djup suck innan han satte igång och berättade historien om finlandssvenskarna, än en gång.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

Hockeyspelaren Kasper Björkqvist fick ge en historielektion till en svensk sportjournalist i går efter vinsten i junior-VM. Hur kommer det sig att så många svenskar inte har en aning om att finlandssvenskar existerar?

"Så bra svenska du kan, har du bott i Sverige?" Alla som fått den frågan av en svensk räcker upp sin hand nu! Jepp, nästan varenda en av oss. En till som kan räcka upp handen är hockeyspelaren Kasper Björkqvist som i går efter att Finland vunnit junior-VM fick just den frågan av en sportjournalist från den svenska tidningen Aftonbladet. Här kan du kolla in när Kasper ger journalisten en kort historielektion.

Men varför vet svenskarna så lite om oss?

Kristoffer Bergström som också är sportjournalist på Aftonbladet (men inte den som intervjuade Kasper i går) tycker svenskarna är riktigt usla på finsk kultur.

- Ja, vad håller vi på med egentligen? Jag vet inte vad det beror på men jag har noterat det många gånger, säger han.

Kristoffer Bergström
Bildtext Kristoffer Bergström tycker att åtminstone journalister borde veta att det finns finlandssvenskar.
Bild: Kristoffer Bergström

Kristoffers fru är hemma från Sundom i Vasa och han berättar att hon också får den där frågan hela tiden.

- Folk tycker hon är så duktig på svenska, fast det är hennes modersmål.

Den finländska kulturen når inte fram till Sverige

Fastän vi förklarar det här för svenskarna om och om igen förbättras inte kunskaperna. Kristoffer förstår att det gör finlandssvenskarna frustrerade.

- Det handlar om att Finland inte har något kulturellt inflytande över Sverige. Sverige är ignoranta mot finländsk kultur, så det är väldigt lite av den finländska kulturen som når in till oss, säger han.

Kristoffer säger att svenskarna kan titta på sportevenemang med finländare om finländarna är ”ganska bra”. Blir de bättre än svenskarna slutar man titta.

- Vi har väldigt lite utbyte av Finland fastän ni är så nära oss.

En sportjournalist borde veta bättre

När det kommer till helt vanliga människor är det kanske förståeligt att Finland faller utanför radarn, men borde inte en sportjournalist läsa in sig lite på landet de rapporterar om? Jo, tycker Kristoffer.

- Jag tycker nog man får vara lite förbannad på det här. Man får vara lite skonsam, det är min kollega, men jag tycker det är genant från svenskt håll att inte ha koll på Finland och jag tycker på riktigt att de som är arga i Finland har all rätt att vara det, säger han.

Tack, nu känns det lite bättre.

Här under kan du höra hela intervjun med den ödmjuke Kristoffer Bergström. Han funderar också om det kanske är så att man i hockeykretsar har ännu sämre kunskap om Finland?

Tillagt 7.1 kl 16: I dag har den svenska sportjournalisten förklarat att han visst kände till finlandssvenskarna men att han ställde frågan å det svenska folkets vägnar. Här har HBL skrivit om saken.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln