Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Proteststormar i Tyskland efter övergrepp på nyårsafton

Från 2016
Uppdaterad 07.01.2016 17:51.
Polisen bevakar centralstationen i Köln.
Bildtext Polisen bevakade centralstationen i Köln på onsdagskvällen.
Bild: EPA/MAJA HITIJ

Nyårsaftonens omfattande angrepp på kvinnor och flickor i Köln och andra tyska städer fortsatte att uppröra känslorna på onsdagen.

Kölns borgmästare Henriette Reker utsattes för en proteststorm på sociala medier efter att hon rekommenderat kvinnor att hålla främmande män ”på armlängds avstånd” för att undvika att bli antastade.

Hashtaggen #einearmlänge / #einearmlaenge (en armlängd) var på onsdagen en av de mest använda på Twitter i Tyskland.

Reker anklagades av kritikerna för att skuldbelägga offren.

Hon utsattes själv för ett våldsamt överfall i höstas och knivhöggs i nacken av en man som sade sig vara arg på Tysklands liberala invandrarpolitik.

Koordinerad stöldvåg?

Den tyska polisen hade på onsdagen fått över 150 anmälningar om sexuellt ofredande och stöld på nyårsnatten. Åtminstone två kvinnor anmälde våldtäkt.

Karta över Tyskland och Köln.
Bild: Google

De flesta angreppen skedde vid centralstationen i Köln, men liknande händelser rapporterades också från Hamburg, Stuttgart och Frankfurt.

Åklagarmyndigheten i Köln uppgav att man inte kunde utesluta att det var frågan om koordinerad brottslighet, eftersom så många kvinnor blev bestulna samtidigt som de blev påtafsade.

Aggressiv stämning

Nyårsfirandet var i full gång på torget mellan centralstationen i Köln och domkyrkan (se karta) då ett tusental män invaderade platsen, avfyrade fyrverkerier mot andra människor och började antasta och råna kvinnor.

Polisen och ett otal ögonvittnen som framträtt i medierna har uppgett att männen såg ut att vara ”araber eller nordafrikaner” och att många av dem verkade vara berusade.

Stämningen på platsen beskrevs som aggressiv och hotfull med kaotiska scener.

Kritik mot polisen

Polisen i Köln har fått hård kritik för att den inte kunde förhindra angreppen, men också för att det tog flera dagar innan man informerade om det skedda.

Även en del tyska medier dröjde med att rapportera om händelserna även efter att polisen gått ut med uppgifterna.

Rundradiobolaget ZDF bad på onsdagen om ursäkt att man höll inne med informationen till tisdagen trots att ZDF:s nyhetsredaktion visste om saken redan dagen innan. ZDF kallade det en ”felbedömning”.

Inrikesminister Thomas de Maizière gick hårt ut mot polisens agerande.

- Så kan polisen inte arbeta, sade han.

Någon förklaring till att det tog flera dagar att informera om de omfattande angreppen på kvinnor hade polisen inte presenterat på onsdagen.

På nyårsdagen på fredagen hette det i ett polismeddelande att natten hade förlöpt lugnt.

Invandrarmotståndarna aktiverade

Pegidarörelsen som säger sig arbeta mot en islamisering av Tyskland sade att händelserna var resultatet av den tyska invandrarpolitiken.

- Det här är precis vad vi varnat för, sade Pegida-aktivisten Tatjana Festerling.

Tyskland tog emot över en miljon asylsökande i fjol, enligt uppgifter från inrikesministeriet i Berlin på onsdagen.

- Detta är följden av en katastrofal asyl- och migrationspolitik, sade det högerpopulistiska partiet AfD:s ledare Frauke Petry och krävde att gränserna stängs.

Diskussion om artikeln