Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stubb: Han är Finlands nästa juniorstjärna

Från 2016
Uppdaterad 07.01.2016 11:55.
Göran Stubb
Bildtext Göran Stubb.
Bild: YLE / Hanna Berndtson-Hera

Göran Stubb har gjort en lång karriär inom finsk ishockey. Han har varit ordförande för HIFK och verkställande direktör för ishockeyförbundet. I över 30 år har Stubb scoutat europeiska juniorspelare. Han tror att HIFK-junioren Henrik Borgström har alla förutsättningar att vara en juniorlandslagsstjärna om ett år.

1. Får Finland ett lika bra eller bättre lag i nästa års junior-VM?

Puljujärvi, Laine och Juolevi blir naturligtvis draftade högt. Jag kan inte se någon anledning till att de här killarna inte skulle spela i junior-VM 2017. Oberoende var de spelar nästa säsong så ser kanadensiska och amerikanska juniorlag gärna att deras spelare spelar i junior-VM.

Det är en annan fråga om Puljujärvi och Laine skulle spela i NHL nästa säsong. Då kan det vara lite knepigare att få med dem.

2. Vem är Finlands nästa juniorstjärna?

Det finns en oerhört spelskicklig spelare i HIFK:s juniorlag som heter Henrik Borgström. Han kommer ursprungligen från Jokerit. Han har gjort en enormt bra höst i finska juniorligan.

Jag var lite förvånad över att han inte ens var med i träningstruppen inför den här VM-turneringen. Där är nästa stora stjärna. Åtminstone har han allt som behövs för att bli en bra spelare. Han kommer säkert att vara en av stjärnorna i nästa års VM.

3. Har Laine, Aho eller Puljujärvi förutsättningar att spela i ishockey-VM i Ryssland i maj?

Det skulle förstås vara roligt om alla tre skulle spela i VM och jag tror nog att de skulle klara sig där också. Mycket beror ju på hur situationen ser ut i april när VM-laget ska slås fast.

Säkert får de spela i några träningslandskamper. VM för under 18-åringar arrangeras i USA den 14-24 april. Då är både Puljujärvi och Laine där om de inte spelar med sina klubblag, Kärpät och Tappara, i slutspelet. Där finns fortfarande många frågetecken.

4. Varför producerar Finland plötsligt så många juniorstjärnor?

När Sveriges juniorlandslag började förlora 8-9 matcher av 10 mot finländska juniorlandslag så hade svenskarna ett stort möte där de förändrade sitt system och började efter det också satsa på individuell träning. De har ishockeyskolor, något som Finland väntade med i några år.

För 4-5 år sedan hade det finländska förbundet också ett möte där tränare, lagledare, hockeyledare och NHL-scouter deltog. Alla med någon form av vetskap och kunskap om ishockey var med. Och där beslöt man sedan att satsa mer på individuell träning.

Förbundet anställde 25 juniortränare och de jobbar i olika klubbar runtom i landet. De här pengarna har förbundet tagit från vinsten från VM-turneringarna i Helsingfors 2012 och 2013. Mycket bra har hänt under de senaste åren så jag ser mycket ljust på vår framtid.

Diskussion om artikeln