Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sömnlösa låtar håller en vaken

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Hand i luften mot en nedåtgående sol.
Bild: EPA / DANIEL REINHARDT

Kärlek, bilar, jobb och pengar är ofta återkommande teman inom populärmusiken. Men de kan också leda till ett annat tema – sömnlöshet.

Sömnlöshet är en bekant mara för många. Ofta beror gisslet på diverse ohejdbara tankar som snurrar lika mycket i ens skalle som man själv i sängen.

Tankar som kan handla om allt möjligt från arbetslivet och ekonomi till personliga relationer. Till sist kan själva sömnlösheten bli orsaken till att man inte får sömn.

Och så vrider man sig ännu ett varv i den varma pyjamasen som redan hunnit bli litet väl fuktig av allt nervösa kallsvettande.

Silhuett av person mot fullmåne.
Bild: EPA / JULIAN STRATENSCHULTE

Är man lagd åt det kreativa hållet är det lätt hänt att man i det här skedet kliver upp och skriver av sig, till exempel i form av en låt.

Dygnets mörka sida

Många pop- och rocklåtar handlar om nätter, sömn, drömmar och hur härligt särtsamt det är att vakna. Men de ofta mest intressanta låtarna från dygnets mörka sida handlar om hur svårt det kan vara att få sömn.

För ett bra sätt att dämpa sömnlösheten är att skriva ner de tankar som snurrar i ens skalle. Dessa tankar kan sedan utmynna i en låt. I alla fall om man är musikaliskt lagd

Här nedan kommer 10 stycken låtar där just sömnlösheten står i centrum.

Det är naturligtvis endast ett litet urval av alla låtar med sömnlöshet som tema. Det finns många fler. Skriv gärna in din egen favorit i kommentarsfältet nedan, så får vi sedan en så heltäckande lista som möjligt.

Jimmy Clanton / Another Sleepless Night

Jimmy Clanton är en amerikansk artist som under slutet av 1950-talet blev känd som en "träskpop/R&B-tonårsidol".

Träskpop (swamp pop) var en term som användes för att beskriva artister från de franska delarna av södra Louisiana och sydöstra Texas. Jimmy Clantons största hit var Just A Dream (1958). Another Sleepless Night kom två år senare. Den fortsatte på Clantons nattliga tema och blev hans största hit på den här sidan Atlanten. Här är trånande kärlek orsaken till sömnlösheten.

The Boomtown Rats / Sleep (Fingers Lullaby)

Ibland beror sömnlöshet på övertrötthet. Man är helt enkelt för trött för att få sömn. Det handlar Sleep (Fingers Lullaby) om. Irländska The Boomtown Rats med Bob Geldof i spetsen är mest kända för deras stora hit I Don't Like Mondays. Den kom år 1979 och finns på skivan The Fine Art Of Surfacing.

På samma platta hittar man även denna nästan smärtsamt sömnlösa låt. De flesta av The Boomtown Rats' låtar var skrivna av Geldof, men den här är skriven av bandets keyboardist Johnnie Fingers. Därför heter den inom parentes Fingers Lullaby.

The Beatles / I'm So Tired

Det är sällan tempot och känslan i en låt så väl lyckas förstärka själva temat i den som i I'm So Tired med The Beatles. Låtens lätt sega tempo i början och mitten är precis som det känns när man nått det där zombiestadiet man kan uppleva efter flera nätters sömnlöshet på rad. När man är för trött för att längre bry sig om ifall man får sömn eller ej. Men sedan minns sångaren (John Lennon) orsaken till att han ligger där vaken och sedan är det ju helt kört med sovandet.

I'm So Tired finns på skivan The Beatles (1968), alltså den som är bättre känd som The White Album.

På slutet av låten hör man Lennon mumla något som vissa konspirationsivrare lyssnade på baklänges och tolkade som: "Paul is a dead man. Miss him. Miss him. Miss him." Det byggde på de falska ryktena om Paul McCartneys död. I själva verket mumlar Lennon otydligt: "Monsieur, monsieur, how about another one?"

Faithless – Insomnia

Insomnia var genombrottssingeln för Faithless år 1995. Texten är från en sömnlös persons synvinkel. Textens innehåll blandat med den monotona dansrytmen och sångaren Maxi Jazz:s röst ger ett närmast hypnotiskt intryck. Just den där smått maniska känslan man kan få när man vet att man måste få sova, men sömnen vägrar infinna sig.

Bobby Lewis / Tossin' and Turnin'

Tossin' and Turnin' är en av de mest kända låtarna på temat sömnlöshet. Man vrider sig fram och tillbaka i sängen, sparkar täcket ner på golvet, vänder på kudden, går upp för en nattmacka, men inget hjälper. För sångaren kan inte låta bli att hela tiden tänka på en viss kvinna.

Originalversionen av Tossin' and Turnin' kom år 1961 med Bobby Lewis och den blev kanske den enda sömnlösa listettan någonsin på den amerikanska hitlistan.

Susan Tedeschi / Can't Sleep At Night

En musikform som hör nätterna till och således även sömnlöshet är bluesen. Den får här representeras av den amerikanska bluessångaren- och gitarristen Susan Tedeschi. Can't Sleep At Night finns på hennes hyllade skiva Back to the River (2008). Den toppade Billboards blueslista och nominerades för en Grammy i kategorin årets bästa bluesplatta. Tyvärr gick hon miste om det priset för det for till hennes man Derek Trucks. Ännu en orsak att ligga vaken om nätterna och gräma sig...

Metallica / Enter Sandman

Metallmusiken formligen kryllar av låtar som på något sätt anknyter till sömnlösa nätter. Det finns till och med ett band som heter Insomnium. Ofta beror sömnlösheten då på mardrömmar. Denna tungt sömnlösa genre får representeras av Metallicas klassiker Enter Sandman som handlar om mardrömmar ur ett barns perspektiv.

King Crimson / Sleepless

Vad vore väl en genomgång av sömnlösa låtar utan en sväng in i den progressiva musikvärlden. King Crimson startade 1968 i London och trots diverse pauser fortsätter de än i dag med gitarristen Robert Fripp som den enda konstanta medlemmen. Sleepless gavs ut som singel från deras skiva Three of a Perfect Pair (1984), men likt många andra progressiva singlar gjorde inte heller den här så mycket väsen av sig. Även det en god orsak till sömnlöshet.

Stefan Sundström & Apache / Näktergal

Vispopparen Stefan Sundström har gett ut låten Näktergal i ett par olika versioner. Här tillsammans med hans gamla band Apache. Och vad har då en näktergal med sömnlöshet att göra? Frågar sig säkert mången vän av ordning. Jo, det är nämligen just den envisa näktergalen som här är själva orsaken till sömnlösheten.

Barenaked Ladies / Who Needs Sleep?

Ibland finns det inget annat att göra än att ge upp. Bara att acceptera faktum. Man får helt enkelt inte sömn. Och så kan man likt Barenaked Ladies försöka intala sig själv att man egentligen inte behöver sömn. Who Needs Sleep? finns på deras mest säljande skiva Stunt (1998), alltså den med hitten One Week. Vilket är ungefär lika lång som en enda natt ibland kan kännas som.