Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Verkstädernas telefoner går heta när kölden knäpper i knutarna

Från 2016
ackumulatorer
Bildtext Hyllorna med nya bilbatterier töms nu snabbt i verkstäderna.
Bild: Yle/Stefan Härus

Frusna rör, bilar som vägrar starta och bilar som stannat vid vägkanterna har skapat stress hos VVS-företag, bärgningsföretag och bilverkstäder.

- Från sex på morgonen har telefonen ringt oavbrutet. Jag har svarat i vår jourtelefon i fyra timmar nu. Idag verkar det inte bli något slut på bilar som behöver bogseras från vägkanterna, säger Fredrik Frejborg vid bärgningstjänst Frejborg i Borgå.

Gränsen går vid fem år

Många av de bilar som stannat vid vägkanterna under morgonens lopp, har problem med motorn, hydrauliken, elektroniken och kanske framför allt med bilbatteriet.

– Det tappar avsevärt i spänning när det är kallt och när bilbatteriet fryser helt, töms det fullständigt på elektricitet, förklarar Tomi Forsberg vid Auto-Doctor i Borgå.

Vad beror det på att vissa bilar inte verkar ha några som helst problem, medan andra vägrar att starta eller fryser till på vägen?

Tomi Forsberg vid Auto-Doctor i Borgå
Bildtext För Tomi Forsberg är det bilbatteribyten som gäller nu i verkstaden.
Bild: Yle/Stefan Härus

- Det handlar nog ganska långt om bilbatteriets ålder. Ett bilbatteri som är äldre än fem år är redan en stor riskfaktor i sträng kyla. De nutida bilbatterierna har en livslängd på mellan fyra och fem år. Det är därför man ser många bilar vid vägkanterna med påslagna varningsblinkers när kölden är sträng, förklarar Forsberg.

När Yle Östnyland besöker Auto-Doctor på torsdag förmiddag, har Forsberg redan hunnit byta ut en handfull bilbatterier.

laddningsaggregat för ackumulatorer
Bildtext Ibland kan det räcka med att liva upp ett gammalt bilbatteri med hjälp av en el-"boost".
Bild: Yle/Stefan Härus

- Det är bilbatteribyten som gäller nu. Nästa vecka har meteorologen lovat att temperaturerna igen kommer att stiga, så jag antar att vi då övergår till det normala, det vill säga reparationer av varierande slag. Nästa vecka är det antagligen rörmokarna som kommer att ha händerna fulla, tippar Forsberg.

vattenledningar
Bildtext Till och med vattenledningar som löper oisolerade på insidan av en yttervägg kan frysa.
Bild: Yle/Stefan Härus

Full rulle nästa vecka

Mycket riktigt. Vid Borgå VVS-service tror man att telefonen kommer att gå het nästa vecka.

- Det är ju när temperaturen stiger, som vattenledningarna brukar frysa, men redan nu har vi faktiskt varit på några platser för att tina upp rör. Bland annat var vi på en byggarbetsplats med tillfälliga vattenledningar för att tina upp dem. Vattenledningarna var visserligen isolerade, men eftersom de inte låg tillräckligt djupt, hade de frusit, berättar montören vid Borgå VVS-service.

Snabb väderförändring

En annan av montörerna vid Borgå VVS-service konstaterar lite sarkastiskt, att de nu tinar upp rör eftersom det varmare vädret försvann. Nästa vecka kommer de att göra samma arbete på grund av att det varmare vädret återkommer.

En luftvärmepump både värmer upp och kyler ner - automatikinställningen gör att pumpen hela tiden är i gång och orsakar energikostnader. Bild: Yle/Roger Källman
Bildtext Också vissa luftvärmepumpar slutar fungera vid sträng köld. (Arkivbild)
Bild: Yle/Roger Källman

VVS-teknikerna vid Borgå VVS har också reparerat och försökt få igång luftvärmepumpar under de senaste dagarna.

- Det sägs ju att de ska fungera klanderfritt ännu vid minus 25, men alla gör nog inte det. Till exempel billiga, kinesiska luftvärmepumpar är nog inte gjorda för vårt klimat, konstaterar montören, som vill vara anonym.

VVS-teknikerna konstaterar också, att det faktum att kölden kom i en handvändning också gör att rören fryser snabbare. Om det hade blivit kallare i sakta mak, hade situationen varit en annan.

Diskussion om artikeln