Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Verklighetsflykt i form av ljus

Från 2016
Uppdaterad 08.01.2016 10:53.
projektion på domkyrkan
Bild: Yle/Anna-Sofia Nylund-Allén

Under årets kallaste dagar inleds ljusfestivalen Lux Helsinki. Jag bestämde mig för att trotsa kylan (-25 C) och låta ljuset inbilliskt värma mig.

Ljusinstallationerna är spridda runt om i Helsingfors centrum och beskrivningarna lovar verklighetsflykt, eufori och samhällsreflekterande konst. Lux Helsinkis grundidé är att erbjuda en paus från vintermörkret.

Gråtande moln

Under min egen vandring promenerar jag från Annegatan till Domkyrkan och hinner glömma kylan ett litet tag. Jag passerar Cloud av Brown & Wayne Garrett och gläds av barn som lyckosamt drar i glödlampsmolnets ”tårar” för att se dem tändas och släckas.

Mot underjorden

Verket Nowhere vid Skillnaden ställer frågor i stället för att ge svar. Nowhere kan vara varsomhelst och ingenstans, det kan vara en utopi som berättar om det vi inte kan se. Konstnären Nathalie Chambart vill inte mata betraktaren med färdigtuggad föda. Skylten växlar mellan att lysa på No, Where och Here, vilket bidrar till betraktarens tolkning av ”Ingenstans”.

Att skylten är placerad framför ingången till Skillnadens parkeringsgrotta kan ju tolkas aningen dystopiskt om man räknar med underjorden som en del av konstverket.

Konst mot depression

Jag fascineras mest av Medicin city som finns på Esplanadens scen. Antti Pussi och Martta-Kaisa Virta har skapat en miniatyrstad av tiotusentals tomma läkemedelsförpackningar. Den samhällsreflekterande vackra installationen som tog sex månader att göra förmedlar hopp i ett mentalt mörker, samtidigt som den kritiserar en misslyckad läkemedelsindustri.

Färggrann kyrka

Slutligen upplever jag åtta minuter av eufori och färg av åtta konstnärer projiceras på Domkyrkans fasad. Och visst smittar konstnärernas tolkning av glädje av sig.

Fest för de redan upplysta

Att festivalen håller till i kärnan av Helsingfors kan ju kännas lite förutsägbart och trist. Informatör Anna Kari berättar att de helt enkelt försöker skapa en enkel rutt för fotgängare men avslöjar att Lux 2017 kommer att förflytta sig till lite andra platser. Varför inte placera lite ljus i de stadsdelar omkring Helsingfors kärna som annars ter sig så dystert?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln