Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Elförbrukningen nådde rekordnivå i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 08.01.2016 15:10.
Snön ledde till elavbrott i Lappträsk.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

En temperatur på närmare trettio köldgrader blir dyr för elbolagen. I Borgå Energis elnät steg förbrukningen till rekordnivå på torsdagen.

Elförbrukningen stiger i den hårda kylan, och då måste elbolagen köpa in mer el för att möta efterfrågan. Elhandeln sker genom att köp- och säljanbud möts på börsen Nord Pool.

– Det blir en dyr dag för oss då elekticiteten kostar 100 euro per megawattimme, säger elhandelschef Benny Broman på Borgå Energi.

Liksom på många andra håll i landet har elförbrukningen i Borgå nått rekordnivåer under torsdagen.

– Förbrukningen nådde upp till 116 megawattimmar. Om jag minns rätt har det tidigare rekordet varit ungefär 107 eller 108 megawattimmar, säger Broman.

Syns inte hos kunderna

Det är elbolaget som står för de extra kostnaderna som kommer av att köpa in mer el. Den ökade elförbrukningen syns i regel inte i det kunderna betalar.

– Bara de som köper el enligt spotpris märker av de höga marknadspriserna eftersom de betalar samma summa som vi, säger Broman.

Han konstaterar att fredagen ser ut att bli en likadan dag som torsdagen. Sedan lovar meteorologen lite varmare väder igen, vilket underlättar läget en aning.

Borgå Energi producerar också egen el och flisvärmeverket i Tolkis går på full kapacitet i kölden.

Artikeln har uppdaterats den 8.1.2016 kl. 15:05. Elen köps inte av Fingrid som det stod tidigare utan på elbörsen Nord Pool.