Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sällsynt stor tvillingstudie belyser familjers cancerrisk

Från 2016
Uppdaterad 10.01.2016 16:46.
dna
Bildtext Barn klättrar på ett konstverk som föreställer en DNA-molekyl.
Bild: James Gentry

Forskare har fått ny information om genernas och omgivningens betydelse i olika cancerformer. Till exempel om en enäggstvilling har fått cancer så har den andra tvillingen en ökad cancerrisk. Det här gäller i viss mån också vanliga syskon.

Det handlar om en sällsynt stor studie där forskare analyserade data över mer än 200 000 tvillingar från Finland, Sverige, Danmark och Norge. De hade i medeltal följts med i 32 års tid, mellan år 1943 och 2010.

Forskningen gjordes vid flera nordiska universitet, bland annat Helsingfors universitet, i samarbete med Harvard-universitetet i USA. Den publicerades den här veckan i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Medical Association (JAMA).

Materialet omfattar både enäggstvillingar, som är genetiskt identiska, och tvåäggstvillingar, som genetiskt skiljer sig från varandra lika mycket som vanliga syskon.

Syskon med cancer höjer risken

Risken att få cancer någon gång under sitt liv är enligt studien i allmänhet 32 procent.

Men om man är syskon till någon som har fått cancer är risken att man själv drabbas högre: 37 procent. Och risken är ännu högre om man är identisk tvilling: cirka 46 procent.

Den förhöjda familjerisken gäller för 20 av 23 granskade cancertyper. Särskilt betydande är den bland annat för hudcancer, prostatacancer och bröstcancer.

Men den gäller också mer sällsynta cancerformer såsom huvud- och halscancer, äggstockscancer och magcancer.

jaakko kaprio
Bildtext Jaakko Kaprio.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

- Cancer beror alltså delvis på vilka gener vi har och det förklarar att vissa familjer har mer cancer än andra, påpekar akademiprofessor Jaakko Kaprio, chef vid Institutet för molekylärmedicin i Finland.

Han betonar ändå att livsstil och miljöfaktorer också har stor betydelse. Till exempel om man låter bli att röka får man inte en förhöjd risk för lungcancer.

Medvetenhet om riskerna

Studien ger mer exakta uppskattningar än tidigare på hur stora de genetiska riskerna är. Den som är nära släkt med cancersjuka kan därmed få en realistisk uppfattning om sina egna risker att insjukna.

- Vissa tror att om ens syskon har fått bröstcancer så är det självklart att man själv också får det. Men så är det inte.

Kvinnors risk att insjukna i bröstcancer är till exempel i allmänhet drygt nio procent, men om man har ett syskon eller en tvåäggstvilling som har fått den här formen av cancer är risken enligt den nya forskningen cirka 20 procent. För enäggstvillingar är risken ännu högre: drygt 28 procent.

Forskningen visade också att av de tvillingar som deltog i forskningen och där båda fick cancer så fick de oftast inte samma typ av cancer, utan olika typer.

- Trots att varje cancer är en egen sjukdom så finns det uppenbarligen gemensamma genetiska faktorer som orsakar dem, påpekar Kaprio.

Diskussion om artikeln