Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sexuella trakasserier i Köln: ”Polisen maktlös”

Från 2016
Uppdaterad 08.01.2016 11:58.
Centralstationen i Köln
Bildtext Centralstationen i Köln i torsdagen.
Bild: EPA/OLIVER BERG

Polisen hade ingen möjlighet att få kontroll över situationen. Det slås fast i en intern rapport om nyårsnattens händelser utanför järnvägsstationen i Köln. Där blev tiotals kvinnor sexuellt trakasserade av stora organiserade grupper av utländska män.

Hon vågar inte längre röra sig ensam på stan. Ett av offren i Köln berättar om nyårsnattens händelser.

– Plötsligt började männen tafsa på oss. De tafsade överallt, på rumpan och mellan benen. Min väninna ville bara bort från platsen och när vi försökte fly stal någon min väska.

– Jag tänkte att om vi stannar här så kommer de att döda eller våldta oss, utan att någon kan komma till vår hjälp, beskriver den unga kvinnan situationen vid stationen i Köln i TV-kanalen RTL:s intervju.

Sammanlagt har polisen nu fått in över 120 anmälningar gällande olika brott i Köln, i de flesta fall handlar det om sexuella trakasserier och övergrepp. Två kvinnor har anmält att de har blivit våldtagna.

I Hamburg utreder polisen för tillfället 50 liknande fall från nyårsnatten.

Räknade i värsta fall med dödsoffer

Nyårsnattens händelser i Köln har väckt allmän bestörtning i hela landet.

En intern polisrapport som tidningen Der Spiegel har kommit över beskriver polisen som helt hjälplös utan några som helst möjligheter att få situationen under kontroll.

Läget vid stationen beskrivs som kaotiskt och den stora massan av män ska ha angripit polisen med fyrverkeripjäser och flaskor. Samtidigt har man också hindrat polisen från att hjälpa de nödställda.

Polisen som har skrivit rapporten slår fast att man till och med räknade med möjliga dödsoffer. Man hade helt enkelt för lite och för dåligt utrustat manskap på plats, slår författaren fast.

– Polisen måste nu i detalj förklara för offren och allmänheten hur det här kunde hända, säger Ralf Jäger inrikesminister i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Också flyktingar på plats

Hittills har polisens utredningar och genomgången av material från övervakningskameror utmynnat i att man har 16 misstänkta gärningsmän. Två misstänkta personer sitter häktade.

Vad de här männen har för bakgrund är i det här skedet oklart. I Köln har grupper bestående av män med nordafrikansk bakgrund under de senaste åren gjort centrum och i synnerhet stationsområdet osäkert.

En representant för ett av de tyska polisfacken sade på torsdagskvällen till rundradiobolaget ARD att det bland de misstänkta också finns nyanlända flyktingar. Om någon av dem var direkt inblandad i brottslig verksamhet får utredningarna visa, konstaterade polisen.

Samtidigt skriver tidningen Kölner Stadt-Anzeiger på fredag att stadens polisledning medvetet tycks ha hållit tillbaka med information om att det också fanns asylsökande vid järnvägsstationer. Det här ska man ha vetat redan under nyårsnatten skriver tidningen vidare.

Efter nyårsnattens händelser vill inrikesminister Thomas de Maizière i alla fall se över reglerna för utvisning ur landet. Som det är nu brukar asylsökande bli utvisade i de fall där en person döms till över tre års fängelse.

– Vi måste ta en diskussion om vi inte måste ändra på det här, säger de Maizière.

Diskussion om artikeln