Sjöfåglar flyttar till isfria Hangö
Efter årsskiftet har mängder av sjöfåglar tagit sig till det öppna havet söder om Hangö. Då isen lade sig i skärgården och i insjöarna var sjöfåglarna tvungna att söka sig bort.
Ungefär vid årsskiftet började det frysa i den inre skärgården. Innan dess var det helt isfritt. Då fanns det otroligt mycket sjöfåglar inne i skärgården, berättar forskare Mikael Kilpi vid forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia. Han nämnar bland annat storskrake och vigg.
- De som kanske syns och hörs mest är sångsvanarna. Läppträsket i Karis har frusit och sångsvanarna kommer ut.
Vegetarianer i grunt vatten
Svanarna behöver öppet och ganska grunt vatten för att de ska kunna äta. De är vegetarianer och äter bland annat rotknölar.
Sångsvanarna stannar utanför Hangö så länge det är isfritt. Efter det drar de vidare ner mot Danmark.
Flera av sjöfågelarterna är partiellt flyttande. Det innebär att alla inte flyttar om de inte måste. En del blir kvar i Finland så länge de klarar sig.
Många människor lider av kölden, medan fåglarna klarar sig bättre. Mikael Kilpi har iakttagit kniporna utanför Hangö och konstaterar att de inte verkar lida av kölden.
- Trots att det är -20 grader plaskar de på precis som de alltid har gjort. Så länge det är öppet vatten går det ingen nöd på dem.
Drömväder för amatörfotografer
Hangöbon Mikael Kilpi är också en ivrig naturfotograf. Han säger att vädret i början av året har varit en dröm för många amatörfotografer.
Innan isen lägger sig kommer sjöröken. I kombination med lågt solljus är sjörök någonting av en liten dröm för vilken amatörfotograf som helst i Hangötrakten. Det har nog varit alldeles otroligt fint.
Ett av Kilpis favoritställen är Uddskatan. Den besökte han på trettondagen och var så gott som ensam där. I det öppna vattnet utanför Uddskatan fanns då stora mängder sjöfåglar.
Mörkret värre än kölden
Också de andra vinterfåglarna är konstruerade så att de ska klara köldknäppar på ner till -40 grader.
- Annars skulle vi inte alls ha några vinterfåglar.
Kilpi berättar att det länge har sagts att det inte är kylan utan dagslängden som mest påverkar fåglarna.
I sin trädgård i Hangö finns det mycket fåglar också vintertid. Men den här vintern är det kanske litet lugnare. Många fåglar lyckades inte föröka sig under den kyliga våren och försommaren.
- Blåmes och talgmes som är typiska stannfåglar har jag där. De klarar sig mycket bra.
Kom ihåg att mata fåglarna hela vintern
Den här vintern har det än så länge funnits rätt så bra med föda för fåglarna i naturen. Men många människor matar småfåglarna hela vintern.
Det gör också Mikael Kilpi. Han betonar att det är viktigt att fortsätta att regelbundet mata fåglarna när man en gång har börjat med det. Man ska gärna fortsätta med det långt in på våren.
Olika fågelarter äter olika slags föda.
- Själv har jag solrosfrön som basföda. Dessutom har jag olika sorters fröblandningar. Havre är bra att ha om man vill ha gulsparv. Fettkorvar är bra för hackspettar och mesar. Till koltrastarna kan man ge halva äpplen.