Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

53 förslag för Wasalandiatomt

Från 2016
Uppdaterad 07.01.2016 17:17.
Nöjesparken Wasalandia i vinterdvala.
Bildtext Wasalandia i djup vinterdvala.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Bygg ett vetenskapscentrum på Wasalandias tomt på Vasklot. Eller en aktivitetspark, eller bostäder. När nöjesfältet slår igen flödar idéerna.

För en månad sedan kom det fram att Puuharyhmä inte kommer att öppna nöjesparken till sommaren. Då bad Vasas stadsdirektör Tomas Häyry om allmänhetens hjälp med idéer kring hur den 50 000 kvadratmeter stora tomten på Vasklot bäst borde användas.

Turism och besöksnäringen

På torsdagen höll ledningen för Vasa stad sitt första formella möte kring Wasalandia tillsammans med representer för Vasaregionens turism AB.

Tomas Häyry.
Bildtext Tomas Häyry.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Vi har fått 53 olika förslag från privatpersoner och andra intresserade. Många av förslagen handlar om turism och besöksnäringen. säger Tomas Häyry.

Häyry listar förslagen ur minnet;

  • En aktivitetspark eller nöjespark i stil med Tivoli i Köpenhamn eller Liseberg i Göteborg.
  • En pedagogisk vetenskapspark i stil med Tietomaa i Uleåborg eller Heureka i Vanda.
  • Idrottspark med skaterink och skridskobana, bowlingarena eller arena för inomhuscykling.
  • Wakeboardbana, formula 1 -park i stil med den i Abu Dhabi.
  • Affärer, musikhus, bostäder eller en trafikpark.

Inga färdiga koncept

Tomas Häyry gläder sig över att så pass många tog kontakt och delade med sig av sina idéer. Flera av idéerna kan vara genomförbara, men inte som sådana i dagsläget.

- Inget av förslagen var helt konkreta på ett sådant sätt att de skulle ha innehållit en finansieringsplan. Det här handlade ju i första hand om att vi ville samla på oss en idébank att utgå från, säger Tomas Häyry.

Ingen panik i luften

Puuharyhmä hyr fortfarande tomten av Vasa stad för 33 000 euro per år. Hyresavtalet sträcker sig ända till år 2037. Men det är ändå viktigt, enligt Tomas Häyry, att en diskussion förs så fort som möjligt. Till sommaren kommer nöjesparken nämligen inte att öppna och frågan är hur det kommer att se ut på tomten då.

- Men ingen vinner på att vi börjar reagera panikartat på det, säger Häyry.

Vidare diskussioner under våren

Nästa steg i planeringsprocessen är att börja föra diskussioner med parter som kan genomföra en förändring på Wasalandia-tomten.

- De diskussionerna kommer att genomföras under våren. Förhoppningsvis finns det aktörer som också har ekonomiska muskler att genomföra projekt där, säger Tomas Häyry.

Hela Vasklot kommer att genomgå en planeringsomgång i samband med att den gamla generalplanen uppdateras. Tomten är nu planerad som kvartersområde för nöjes- och underhållsändamål.

Under torsdagens möte enades parterna om att tomten i första hand ska fortsätta utvecklas för besöksnäringens behov och som ett aktivitetsområde.

Diskussion om artikeln