Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Joensuuborna säger ifrån: Nej tack till gatupatruller

Från 2016
Medlem av den fosterländska organisationen Soldiers of Odin.
Bild: Minna Aula / Yle

Joensuu fritt från rädsla – så tituleras en adress som sedan onsdagen samlat in över 2500 underskrifter.

Adressen är en reaktion mot den gatupatrull som den fosterländska organisationen Soldiers of Odin startade i Joensuu tidigare i veckan. Underskrifterna kommer att lämnas över till stadens beslutsfattare.

De undertecknade vill ha ett öppet och mångsidigt Joensuu som respekterar alla slags människor. Adressen påminner om att Joensuu redan en gång fått uppleva vad öppen rasism för med sig: våld, hot och ett ärr i stadens rykte som det sent ska bli av med.

screenshot av en adress mot gatupatrullering utförd av organisationen soldiers of odin i joensuu
Bildtext Vid 18-tiden på torsdagen hade adressen samlat 2479 underskrifter.
Bild: Yle

Ett Joensuu präglat av våld och rasism

År 1995 hamnar Joensuu på kartan internationellt då den amerikanske basketspelaren Darryl Parker, som spelade i en basketklubb i Joensuu, meddelar att han lämnar Finland. Som orsak uppger han de hot och försök till misshandel som han utsatts för av skinnskallar. En grupp unga i Joensuu hade redan i början av 90-talet börjat intressera sig för och anamma skinhead-kulturen.

Finland hade fram till slutet av 80-talet knappt någon så kallad synlig minoritet. Men i början av 90-talet bröt inbördeskriget i Somalia ut.

- Det var i huvudsak unga män som kom via Moskva till Finland, och många av dem placerades i Joensuu. Det förändrade stadens gatubild, berättar Vesa Puuronen.

Puuronen är professor i sociologi vid Uleåborgs universitet och forskar bland annat i rasism. På 90-talet bodde han i Joensuu.

Det var i huvudsak unga män som kom via Moskva till Finland.

― Vesa Puuronen

- Den fanns där hela tiden, den hotfulla stämningen. Från 1992 tills det kulminerade i 1998. Det var så illa att många inte vågade röra sig i staden. Det påverkade vanliga människors vardag, säger Puuronen.

År 1998 ordnades en demonstration mot våldet utanför universitetet i Joensuu. Det blev vändpunkten och efter det sattes resurser in för att få bukt med det rasistiska våldet.

- Det krävde insatser av socialmyndigheterna, skolmyndigheterna, ungdomsverksamheten och polisen. Det satsades på att se till att inga nya unga gav sig in i skinnskallarnas verksamhet.

”Patrullerna måste stoppas”

Huruvida Soldiers of Odin har kopplingar till 90-talets skinnskallar i Joensuu vet Puuronen inte. Men han ser många likheter.

- Också på 90-talet ordnade de gatupatruller för att skydda invånarna mot det hot invandrarna enligt dem förde med sig. I verkligheten resulterade patrulleringarna i våld och misshandel, säger Puuronen.

Organisationen är aktiv på 19 olika orter i Finland, enligt dess facebooksida. Själva uppger de att de patrullerar på gatorna för att skydda finländare.

I verkligheten resulterade patrulleringarna i våld och misshandel.

― Vesa Puuronen

Det är skäl att ta organisationens aktivitet på stort allvar, menar Puuronen. Den här typen av patruller måste stoppas innan det eskalerar så som det gjorde för 20 år sedan i Joensuu.

- Polismyndigheter och inrikesministeriet får inte signalera att dessa patruller är okej. Exempel från historien har visat att inget gott har kommit ur dem.

Soldiers of Odin beskriver sig som en ”fosterländsk organisation som kämpar för ett vitt Finland”. På deras hemsida anklagar de muslimer för ökad otrygghet och brottslighet.

Diskussion om artikeln