Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Cykelbudet levererar också i rekordkyla

Från 2016
Uppdaterad 08.01.2016 11:38.
Anton Salmenkylä i halvbild med rosa jacka.
Bild: Yle/ Catariina Salo

Att jobba som cykelbud kan låta trevligt en varm sommardag, men det är ett året runt-jobb. Anton Salmenkylä cyklar också i -25 grader.

De första dagarna är alltid värst. När sedan den isande kylan i några dagar har omslutit våra kroppar börjar det kännas mera mänskligt att vistas utomhus igen. Men att jobba ute i minus 20-30 grader är inget de flesta av oss frivilligt väljer.

Ändå finns det många yrken där arbetsplatsen är utomhus, sommar som vinter. En av dem som ses på Helsingfors gator oberoende av vad temperaturmätaren visar är cykelbudet Anton Salmenkylä som jobbar på budfirman Foodora i Helsingfors.

Halkan är värst.

Salmenkylä ska just börja sitt eftermiddagsskift och har klätt på sig flera lager byxor och tröjor. Därtill har han jackan från företaget, och naturligtvis en mössa.

- Halkan är värst. Jag glider runt flera gånger under en arbetstur men ännu har inga allvarliga olyckor hänt, säger Salmenkylä - som naturligtvis alltid bär hjälm.

Maten hålls varm

Maten som firmans förare budar ut på sina cyklar läggs först i en termoväska och sedan en termobox som sitter bak på cykeln. Därtill har restaurangen förpackat den lufttätt.

- Jag tror det skulle vara omöjligt att maten hinner blir kall, säger Salmenkylä.

Allt som allt är han ute tio minuter i sträck, som längst. Restaurangerna och kunderna finns inom en snäv radie och tjänsten som fördelar buden optimerar turerna så att det ska bli så kort leveranssträcka som möjligt.

Cykelns alternativ är elbil

Fodoora startades i Tyskland 2014 och etablerade sig i Helsingfors för knappt ett år sedan, i juni 2015.

Startup-firmans budskap är att leverera restaurangmat hem till kunden på en halvtimme, och har redan över hundra anställda i Finland. Miljötänket går som en röd tråd genom hela företaget och därför är över 90 procent av buden cykelburna.

- Att använda cykel är snabbt och miljövänligt. Får vi större beställningar strävar vi efter att använda elbilar, säger Foodoras pr-manager Robert Torvelainen.

Halvbild på Robert Torvelainen.
Bildtext Robert Torvelainen har själv promenerat till jobbet i dag.
Bild: Foodora

Den här vintern är företagets första vinter i Finland och det utgör naturligtvis en del utmaningar, speciellt nu när temperaturen letat sig neråt och vägarna ställvis är hala.

- Vi försöker vara väldigt alerta på feedback från våra förare, behöver skift till exempel vara kortare under kölden eller dylikt. Vi har också varma jackor och byxor åt förarna, och ansiktmasker vid behov. Som arbetsgivare vill vi erbjuda arbetsredskapen, i det här fallet kläder, säger Torvelainen.

Hellre lugnt och tryggt trots att maten blir fem minuter försenad än att stressa fram olyckor.

Ansvaret för arbetssäkerheten ligger hos arbetsgivaren, oberoende av väderomständigheter. Foodora betalar därför service av sina anställdas cyklar och kan vid behov förse dem med dubbdäck. De flesta av cykelbuden använder sina egna cyklar.

- Redan före vintern har vi levt enligt devisen att hellre lugnt och tryggt trots att maten blir fem minuter försenad, än att stressa fram olyckor.

Alla kommer på jobb trots kylan

Teamet på Foodora är väldigt internationellt och för flera av cykelbuden är det här de första minusgrader de någonsin upplevt. Men ännu har ingen vägrat komma på jobb på grund av kylan.

- Men skulle det hända kan vi förstås föra en diskussion om saken. Jag förstår ju också att det kan kännas tungt att mitt i allt kastas ut i minus 25 grader om man inte är van, säger Torvelainen.

Bild på Anton Salmenkylä i rosa jacka och hans cykel med en rosa termobox bakpå.
Bildtext Anton Salmenkylä med sitt jobbredskap - cykeln.
Bild: Yle/ Catariina Salo

Den här vintern har cykelbuden klarat sig undan metervis med snö på morgonen, men kommer snöstormen tar man det problemet då, säger Torvelainen.

- Hittills har vi inget att klaga på när det gäller staden, säger han och syftar på Helsingfors cykelvägar. Den största utmaningen är attityderna.

I Finland är vi vana med att samhället inte slutar existera under vintern, varför skulle vi då sluta cykla?

Vi är vana med att lägga cykeln i vinterförvar under sex månader av året, men det är något vi borde glömma.

- I Finland är vi vana med att samhället inte slutar existera under vintern, varför skulle vi då sluta cykla?

Allt handlar om rätt utstyrsel och attityd.

Hur kom du själv till jobbet i dag?

- Jag bor faktiskt så nära att jag promenerade, skrattar Torvelainen.

Fem tips från ett cykelbud

Synlighet
Eftersom dagarna är otroligt korta i Finland är synligheten oerhört viktig. Det första du ska tänka på är alltså att vara synlig för bilar, fotgängare och andra cyklister. Reflexer och neonkläder är bra alternativ, men inget slår riktigt bra fram- och baklyktor. Fulladdade och klarlysande cykellyktor kan rädda dig undan många onödiga olyckor. Din bästa investering är alltså ordentliga lyktor till din cykel!

Värme
Lager på lager-klädsel och extra uppmärksamhet på armar och ben är nästan självklart på vintern. Däremot beror kvaliteten och mängden lager mycket på hurdan budget du har och hurudana sträckor du ska cykla. Du kan hitta bra baskläder som fungerar i olika väder på till exempel loppisar. Dyrare kläder av högre kvalitet kan vara mera bekväma, de tål också högre temperaturväxlingar. Varma skor eller stövlar glöms lätt bort, men är det viktigaste i klädväg; ett par nya sulor i ull kan göra underverk och få dig att undra hur du någonsin klarat dig utan dem.

Grepp
Däck med bra yta, så som cyclocross- eller mountainbikedäck, fungerar bra i de de flesta vädersammanhang. Men för att känns sig fullständigt säker med cykelns grepp är dubbar ett måste. Trots att dubbdäck inte är helt ofelbara, är chansen att du hålls upprätt i isiga kurvor större med dem än utan.

Underhåll
Genom att rengöra och serva din cykel håller du den i bästa möjliga skick genom hela vintern. Kalluft, vägsalt och normalt slitage behöver ses över med jämna mellanrum. Att kunna rengöra sin cykel och utföra de mest vanliga reparationerna är viktigt och det finns en aldrig sinande källa av Youtube-videor som hjälper lära dig dessa saker.

Var redo
Punktering på sommaren är på sin höjd irriterande, på vintern kan det till och med vara farligt. Ha därför alltid med dig ett lappnings-kit och en extra cykelslang i sadelväskan (glöm inte pumpen) och lär dig reparera en punka. En fulladdad mobiltelefon, lite kontanter och ett resekort kan utföra underverk i olika överraskande situationer.

Diskussion om artikeln