Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriska regimen tillåter mathjälp till svältande stad

Från 2016
Uppdaterad 07.01.2016 19:25.
Syrier protesterar mot läget i svältande staden Madaya. - Spela upp på Arenan

Den syriska regimen har lovat FN att släppa in mathjälp i den av syriska trupper belägrade staden Madaya. Olika organisationer beräknar att de kring 40 000 invånarna i staden riskerar att dö om de inte får mat.

Förhållandena i staden, som ligger nära Libanon, är mycket svåra. Största delen av de 40 000 människorna i staden är civila.

Organisationen The Syrian Observatory for Human Rights uppger att ett tiotal personer redan dött på grund av brist på mat och mediciner och FN bekräftar att trovärdiga källor uppger att folk redan svultit ihjäl. Staden har senast nåtts av hjälpförsändelser i oktober.

FN uppger att man nu gör allt för att få fram mathjälp till staden under de närmaste dagarna. Dessutom hoppas FN kunna leverera bistånd till två av rebeller belägrade städer i landets norra region.

FN: Bara en tiondel av hjälpen når fram

FN uppskattade i december att kring 4,5 miljoner personer bor i områden dit det är mycket svårt att leverera bistånd. Av dem lever kring 400 000 i belägrade städer.

Bara kring en tiondel av de hjälpförsändelser som FN har velat leverera till utsatta områden under det senaste året har nått fram.

Diskussion om artikeln