Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kölden orsakar elavbrott i Östnyland

Från 2016
Uppdaterad 08.01.2016 13:21.
Snön ledde till elavbrott i Lappträsk.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Natten till fredagen var 1600 hushåll utan el i Borgå. Problemen fortsatte ännu på fredag förmiddag. I Borgnäs blev 800 hushåll utan el på fredag morgon.

Ungefär 800 hushåll fick problem med elektriciteten i Borgnäs klockan 8.30 på fredag morgon. Problemet löstes inom några timmar.

Kylan orsakade också problem med en transformator i Borgå vid midnatt, natten mellan torsdag och fredag. Hela 1600 hushåll i området kring domkyrkan var helt eller delvis utan elektricitet.

Ännu på fredag morgon var en del av hushållen i Borgå helt eller delvis utan elektricitet. Borgå energi lyckades reparera transformatorn.

Sist löstes problemet med elektriciteten i husen på Kyrkogatan och Vävaregränd.

Driftschef Mikael Hämäläinen vid Borgå energi trodde att transformatorn i Borgå skulle vara reparerad senast på fredag eftermiddag. Han hoppas att prognosen om lite varmare väder till eftermiddagen håller, eftersom de tillfälliga lösningarna som man nu tagit till också belastar nätet.

Så länge det fortsätter vara minus 25 till minus 30 grader kallt är transformatorerna i riskzonen.

Artikeln uppdaterad den 8 januari 2015 klockan 13.20:

Vid lunchtid på fredag var de flesta strömavbrotten reparerade, men ungefär trettio hushåll på Sarfsalö saknade el.

- Läget är under kontroll nu, största paniken var det på natten då transformatorn i Borgå gick sönder. Det handlade ändå bara om en transformator av tusen så vi har haft läget under kontroll, säger Borgå energis vd Magnus Nylander.

Transformatorn gav vika på grund av den stora belastningen. Nylander önskar att kunderna skulle fundera på sin elanvändning i den stränga kylan och om möjligt inte ha på både ugnen och bastun eller andra liknande, stora elförbrukare.

Diskussion om artikeln