Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Justitieministern stöder gatupatruller

Från 2016
Uppdaterad 08.01.2016 10:08.
Justitieminister Jari lindström
Bildtext Justitieminister Jari Lindström
Bild: yle

Justitieminister Jari Lindström (Sannf) stöder gatupatruller för att upprätthålla allmän ordning. Så länge de följer lagen ser ministern inga problem med verksamheten.

Lindström kommenterade frågan om frivilliga medborgarpatruller till Yle i morse.

- Alla har naturligtvis rätt att röra sig därute. När man följer lagen ser jag inget problem med det, sade Lindström till Yle.

Det stora problemet för regeringen är enligt Lindström att finländarna känner sig otrygga.

- Det att det i bakgrunden finns personer som har gjort sig skyldiga till och dömts för brott väcker säkert intresse. Men den stora frågan är att medborgarna känner otrygghet och det är det stora bekymret för oss beslutsfattare hur vi ska kunna svara på det med lagliga medel.

Lindström anser att polisen agerade rätt under nyåret.

- Vi måste förhålla oss med stort allvar redan till signaler om att något kan hända och ur det perspektivet så tar regeringen de här situationerna på allvar. Polisen har naturligtvis skött det här mycket bra, i alla fall där det uppstått problem har polisen skött sig bra och berömligt, sade Lindström.

Helsingforspolisen och Centralkriminalpolisen har olika åsikter om hotbilden under nyårsnatten.

- Jag litar nog på polisens kunnande i att bedöma riskerna och att de har nätverk och vetskap om någonting planeras. Det är bra att man är på plats i god tid före något händer för att förebygga problemen, tillade Lindström.

Diskussion om artikeln