Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dansdax lever sin dröm

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Nya och galma Dansdaxmedlemmar. Från vänster: Gösta Hjerpe, Max Åkersten, Mikael Österberg, Yngve Lithén, Gerhard Loo, Per-Anders Lindell
Bildtext Fr. v Gösta Hjerpe, Max Åkersten, Mikael Österberg, Yngve Lithén, Gerhard Loo och Per-Anders Lindell, både gamla och nya medlemmar i Dansdax.
Bild: YLE/Roger Källman

Österbottniska dansbandet Dansdax har ett succéår bakom sig. Bandet gjorde en omstart och återtog bandnamnet ifjol vintras. Killarna släppte en EP skiva och har snart ett helt år bakom sig på Radio Vegas danslista. Dessutom just nu på första plats.

Efter 38 veckor på Danslistan går Dansdax upp i absoluta toppen med låten Jag tänder ett ljus. Lite i grevens tid, för håller de ut ett par veckor till åker bandet ur listan och in i hedersklubben Guldklassen. Där gör Dansdax sällskap med alla andra succéband som lyckats hålla sig kvar på listan i ett helt år.

- Det känns naturligtvis fantastiskt att äntligen få inta förstaplatsen. Det är det som vi hela tiden strävat och längat efter, men vi började nästan tvivla på att det verkligen skulle hända. Så plötsligt är vi där, säger Yngve Lithén, en av bandmedlemmarna i kvartetten som i övrigt består av Gerhard Loo, Mikael Österberg och Per-Anders Lindell.

- Detta har gjort att vår musik spelats i radio flera gånger varje vecka och det har även resulterat i att dansarrangörer tagit kontakt och att vi fått mera spelningar, vilket vi är mycket glada över, säger Lithén.

Så hur har år 2015 varit för er?

- Tanken på att återta det tidigare namnet Dansdax hade kastats fram tidigare men blev inte av. I samband med att vi spelade in och skulle släppa EP-skivan blev det aktuellt igen och vi tänkte att “nu eller aldrig!”, berättar Lithén.

Mottagandet har inte låtit vänta på sig. Både danspublik och arrangörer har gillat vändningen.

- Vi gjorde EP-skivan i marknadsföringssyfte till arrangörer och radiostationer men även till publiken och det har lyckats riktigt bra, inte minst tack vare Danslistan i Radio Vega. Vi har fått mera spelningar och det ser bra ut såhär inför 2016, säger Lithén.

Alla i dansbranschen vet ändå att läget inte är det bästa. Danspubliken räcker inte till för alla band som liksom Dansdax gärna åker ut och spelar.

Nånting måste göras åt saken, menar Lithén.

- Dans är en väldigt bra motionsform där man kan träffa vänner och bekanta samtidigt som man under en danskväll gör ett ordentligt motionspass på dansgolvet. Vi tror att det kommer att bli aktuellt att orkestrarna själva blir medarrangörer till en del danstillställningar i hopp om att hålla igång denna trevliga form av umgänge.

Världens kvinns är ett måste

Dansdax har allt sen starten 1977 gillats för sitt Thorleifs-sound. Flera gamla Thorleifs örhängen har också alltid hängt med i repertoaren. Och det gör låtarna än idag, med nya Dansdax.

Men det finns andra måsten för danspubliken.

- Vi har en låt skriven av vår förra trummis Max Åkersten som heter Världens kvinns som har hängt med varje kväll i över 20 års tid. Instrumentala låtar på saxofon är något som vi också alltid spelat, exempelvis Sail along silvery moon samt några odödliga Thorleifslåtar. Härefter kommer vi naturligtvis också att spela Jag tänder ett ljus minst en gång varje kväll, säger Yngve Lithén.

Ny musik på skiva är också på kommande. EP-skivan från ifjol har fått ett gott mottagande och gett blodad tand.

- Vi har fått flera väldigt bra erbjudanden om nya låtar från flera duktiga låtskrivare både i Finland och Sverige som gärna vill att vi spelar in deras låtar. Vi lovar ingenting säkert ännu i detta skede, men det verkar I alla fall ganska sannolikt att det händer något intressant i en eller annan form, säger Lithén.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln