Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Behöver vi gatupatruller?

Från 2016
Uppdaterad 08.01.2016 16:56.
Medlem av den fosterländska organisationen Soldiers of Odin.
Bildtext Medlem av organisationen Soldiers of Odin.
Bild: Yle/Minna Aula

Eftersnack: Eftersnack 08.01.2016. Yle Radio Vega.

Programmet är inte längre tillgängligt

Soldiers of Odin patrullerar i städerna och ska återställa ordningen i Finland. Vad tycker du om det?

Det började i Kemi i höstas och nu uppges det finnas självutnämnda gatupatruller i olika städer i Finland, inklusive Jakobstad. Avsikten, säger patrullernas talesmän, är att vara en "fosterländsk organisation som kämpar för ett vitt Finland".

Därför patrullerar man gatorna och skyddar främst kvinnor och barn från ... ja, från vaddå?

Från invandrare, naturligtvis.

Spridningen av patrullerna har väckt uppmärksamhet och polisen gick ut med ett kritiserat uttalande där också det positiva med medborgaraktivitet lyftes fram.

Det tyckte inrikesministern var ett misslyckat budskap, medan justitieministern uttrycker sitt stöd för patruller som håller sig till lagen. Han säger att finländarna känner sig otrygga, att det är poängen här.

Så hur ser du på saken? Ser du att gatupatruller ökar tryggheten eller tvärtom förvärrar den? Har trakasserierna i Köln fått dig att haja till?

För egen del är jag övertygad om att självutnämnda gatupatruller - där många har kriminell bakgrund (så mycket för den tryggheten) - endast bidrar till mera rädsla och paranoia. Vi har en polismakt i detta land. Tryggheten ska alltid garanteras av dem.

Frivilliga föräldrapatruller som värnar om ungdomars välmående under festhelger mm är en helt annan sak, och det är bisarrt att jämföra dem med denna verksamhet.

Men vad tycker du? I dagens Eftersnack ska vi naturligtvis diskutera frågan. Men först behöver vi din input. Tyck till nedan, rösta i enkäten så spinner vi sedan vidare.

Eftersnack, Radio Vega, fre kl. 15.03, repris kl. 22.15.
Yle Fem sö kl. 15.45.
Podden kan du ladda ner här.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln