Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Björken är Finlands nationalträd

Från 2016
Uppdaterad 30.06.2016 15:50.
Löv av glasbjörk
Bild: Betula pubescens by Emr CC BY-SA

Björken är allmän i hela landet och trivs i många olika livsmiljöer. Björken är vårt vanligaste lövträd. De tre björkarterna som förekommer i Finland är glasbjörken, vårtbjörken och dvärgbjörken. Fjällbjörken är en underart av glasbjörken och påträffas i enlighet med namnet i fjälltrakterna.

I södra Finland spricker björklöven oftast ut i april-maj. Under en kall vår kan det dröja ända till slutet av juni innan mössöronen tittar fram i de norra delarna av landet. Beredskap för tillväxt finns redan från tidigare, vilket man t.ex. märker då man tar in kvistar i vas. Bladen utvecklas snabbt i värmen. I projektet Följ med våren ska du rapportera både när björklöven är 1 cm och 2 cm långa.

Mössöron
Bild: Stina Sirén/Yle

Kännetecken:

Björkarnas stam och grenar är beklädda med fjällande vit och gråsvartrandig bark. Vårtbjörkens grenar är långa med hängande kvistar. Därför kallas den ofta hängbjörk. Barken nedtill på vårtbjörkens stam är mörk och spricker lätt upp. Unga grenar är kala och har hartsvårtor. Glasbjörkens unga grenar är finludna och släta. Björkens blommor är små och samlade i hängen. Bladknopparna är bruna och äggformade. Glasbjörkens löv är rätt trekantiga, vårtbjörkens är rundare och undersidan är ofta luden. Vårtbjörkens löv är kraftigare sågade än glasbjörkens.

Användning:

De små björklöven innehåller mycket C-vitamin. De kan ätas som sådana eller användas i te eller sallader. Förr användes björksav som medicin, bland annat för förbättra njurarnas verksamhet och för att pigga upp. Xylitol, eller björksocker tillverkades förr av björksav, nu främst av träflis. Askan från björkved (eller lövträdsved), kallad pottaska, användes förr vid tillverkning av glas, krut, färgämnen och läkemedel. Pottaska blandad med vatten ger lut, som också användes som tvättmedel.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln