Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kölnpolisen tros ha hemlighållit information - polischefen får gå

Från 2016
Uppdaterad 09.01.2016 08:09.
Nyårsafton 31.12.2015 på järnvägsstationen i Köln
Bild: EPA/MARKUS BOEHM

Polisen i Köln får utstå allt mer kritik för hur man hanterat informationsgången efter nyårsnattens händelser i staden, då tiotals kvinnor blev sexuellt trakasserade. Enligt tidningsuppgifter valde polisen uppenbarligen att inte berätta om att man hade id-kontrollerat flera flyktingar på plats.

I kväll kom besked om att Kölns polischef Wolfgang Albers befrias från sina uppgifter. Officiellt går den 60-årige polischefen i pension.

Delstatsregeringen i Nordrhein-Westfalen ska diskutera Albers ställning på tisdag, men det är troligt att han inte återgår till sitt ämbete.

Kölns polischef Wolfgang Albers
Bildtext Oliver Berg / AFP
Bild: Oliver Berg / AFP

Uppgifter om ursprung avlägsnades

Redan under nyårskvällen och natten stod det klart för polisen att många av de män som hade samlats vid järnvägsstationen i Köln var nyanlända asylsökande från Syrien, Irak och Afghanistan.

Enligt uppgifter i tidningen Kölner Stadt-Anzeiger hade polisen under kvällen kontrollerat identiteten på närmare hundra personer och majoriteten av dem hade identifierat sig med de handlingar som tilldelas asylsökande.

Ur den första interna polisrapporten över nyårsnattens händelser avlägsnades ändå de här uppgifterna, eftersom polisledningen tydligen ansåg att uppgifterna var för ”politiskt laddade”, skriver tidningen vidare.

Polisen i Köln har hittills varken bekräftat eller dementerat uppgifterna i tidningen.

Många frågetecken kring gärningsmännen

Polisen har under dagens lopp gripit två män som ska ha deltagit i trakasserierna. Man ska samtidigt ha beslagtagit mobiltelefoner med sparade videoklipp som visar övergrepp på kvinnor, rapporterar WDR.
Sammanlagt har Kölnpolisen och den federala polisen spårat upp närmare femtio misstänkta.

Den federala polisen har kunnat identifiera 31 personer, som misstänks ha med trakasserierna, rånen och stölderna att göra, säger en talesman för det tyska inrikesminsteriet till nyhetskanalen n-tv.

Nyårsfyrverkeri i Köln
Bild: EPA/ MAJA HITIJ

Av de här personerna ska merparten vara asylsökande. För tillfället står ändå inga asylsökande misstänkta för sexuella övergrepp, säger talesmannen vidare.

Också en representant för ett av de tyska polisfacken sade på torsdagskvällen till rundradiobolaget ARD att det bland de misstänkta finns flyktingar. Om någon av dem var direkt inblandad i brottslig verksamhet får utredningarna visa, konstaterade polisen.

I Köln har grupper bestående av män med nordafrikansk bakgrund under de senaste åren gjort centrum och i synnerhet stationsområdet osäkert. I de här fallen har det ändå oftast handlat om organiserade band av ficktjuvar.

Räknade i värsta fall med dödsoffer

Sammanlagt har polisen nu fått in över 170 anmälningar gällande olika brott i Köln. I de flesta fall handlar det om sexuella trakasserier och övergrepp. Två kvinnor har anmält att de har blivit våldtagna.

I Hamburg utreder polisen för tillfället 50 liknande fall från nyårsnatten.

En intern polisrapport som tidningen Der Spiegel har kommit över beskriver polisen som helt hjälplös utan några som helt möjligheter att få situationen under kontroll.

Läget vid stationen beskrivs som kaotiskt och den stora massan av män ska ha angripit polisen med fyrverkeripjäser och flaskor. Samtidigt har man också hindrat polisen från att hjälpa de nödställda.

Polisen som har skrivit rapporten slår fast att man till och med räknade med möjliga dödsoffer. Man hade helt enkelt för lite och för dåligt utrustat manskap på plats, slår författaren fast.

– Polisen måste nu i detalj förklara för offren och allmänheten hur det här kunde hända, säger Ralf Jäger inrikesminister i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Diskussion om artikeln