Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Tyvärr ganska vanligt att folk äter sömnmediciner länge"

Från 2016
Uppdaterad 19.02.2016 13:17.
sömnmedicin
Bild: Klesta

Mer än var tionde finländare har haft sömnproblem under lång tid och många av dem tar regelbundet sömnmediciner för att kunna sova bättre. Problemet är bara att de här medicinerna kan vara beroendeframkallande, har biverkningar och att det ofta finns bättre alternativ.

Christer Hublin som är sömnforskare vid Arbetshälsoinstitutet är oroad över den långvariga medicinanvändningen.

- Nu är det tyvärr ganska vanligt. Man vet från statistiken att ungefär fem procent tar sömnmediciner varje kväll, och det är nog en stor del av det här bruket som går till långtidsanvändning.

Resthalten av medicinen som man har i blodet följande dag påverkar minnesfunktionerna.

― Christer Hublin

Hublin säger att läkare inte skriver ut traditionell sömnmedicin så lätt som för några år sedan, och syftar då till exempel på så kallade bensodiazepiner.

Färre recept

Men han tycker att läkarna borde bli ännu mer restriktiva med det eftersom sömnmediciner kan vara beroendeframkallande och har biverkningar.

- Olycksrisken ökar, man kan till exempel ramla, och sen i synnerhet hos äldre människor så kan det påverka minnesfunktionerna, säger han och tillägger:

- Inte så att de skulle skadas på längre sikt, men resthalten av medicinen som man har i blodet följande dag påverkar minnesfunktionerna.

Christer Hublin
Bildtext Christer Hublin, sömnforskare på Arbetshälsoinstitutet.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Man ska enligt rekommendationen inte använda sömnmedicin längre än några veckor, men många har av olika orsaker använt sådana här läkemedel mycket längre än så - till exempel för att det är ett lätt och billigt alternativ.

Behandling utan läkemedel

- Men nu tycker jag att man även i sådana här kroniska fall borde utnyttja de icke-medikamentella behandlingsmetoderna som man i dagens läge rekommenderar som förstahandsbehandling, säger Hublin.

Han tänker här på psykologiska behandlingsprogram som försöker förbättra sömnkvaliteten utan att man använder sömnbefrämjande läkemedel.

Det kan ändå vara både tidskrävande och dyrt att utreda vad sömnlöshet beror på och dessutom är det få läkare, psykologer och sjukskötare som kan erbjuda specialiserad vård på området.

Antidepressiva mediciner

Ytterligare ett alternativ är att använda antidepressiva mediciner i små doser.

- De är inte vanebildande på samma sätt och hos dem som behöver långvarig medicinering till sömnlöshet så är de ett bättre alternativ än de egentliga sömnmedicinerna, kommenterar Christer Hublin.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.