Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gatupatruller vill vara polisens ögon

Från 2016
Uppdaterad 08.01.2016 15:08.
Jarmo Ojala
Bildtext Jari Ojala
Bild: YLE/Patrik Enlund

Vi vill vara polisens ögon på stan, säger Jari Ojala som drog igång gatupatrullerna i Jakobstad. Folk ska veta att vi finns, det fungerar lite som skrämsel, säger Ojala.

Vi börjar väl bli en 10-15 personer som nu kör runt på stan, säger Ojala om gatupatrulleringen i Jakobstad. De kör över hela staden från kant till kant, också vardagskvällar är de ute.

Ojala har hört att gatupatrullerna nu fått flankstöd av Sannfinländarnas justitieminister Jari Lindström.

- Det var fint och jag hoppas polisledningen inser att vi bara vill hjälpa till och vara deras ögon på stan. Poliserna har blivit för få i Österbotten och där kan gatupatrullerna hjälpa till, säger Ojala.

Jakobstadsbor tveksamma

Frågar man folk på stan om deras spontana åsikt är de flesta tveksamma till fenomenet. "Det låter lite tokigt och diffust" och "Jag är inte alls otrygg på stan" eller "Bara det inte handlar om rasism utan om att skydda unga är det väl OK", lyder några kommentarer.

Men om inte Jakobstadsborna ger intryck av att vara bekymrade över sin trygghet, vad bekymrar då Jari Ojala och de andra deltagarna i gatupatrullerna?

- Att vi ska förlora den allmänna tryggheten, svarar Ojala. Och naturligtvis började vi påverkas av nyheterna om invandrare, men visst, stamfinländare ställer också till det, säger han.

- Vi fungerar kanske som ett litet skrämskott inom citat, säger Ojala. Folk känner till oss och vet att risken att åka fast är större. Här tänker Ojala på bland annat vandalism och bråk. Allt sådant ska bort.

De blir fler

Jari Ojala tror att deltagarna i gatupatrullerna kommer att bli fler, och han funderar redan på att de borde ha ett möte och organisera sig på något sätt

- Vi övervakar allt vi ser på stan, men ingriper inte, utan larmar polisen om det behövs.

Ska man då vara rädd för gatupatrullerna?

- Nej, absolut inte. Vi är inget gäng i västar som är ute efter bråk. Varje gång jag själv kört på stan har jag hoppats undvika trubbel.

Diskussion om artikeln