Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

10 orsaker att titta på Yle Fem år 2016!

Från 2016
Uppdaterad 11.01.2016 14:50.
Filip Langhoff och Linda Stenman-Langhoff låter sig inspireras och inspirerar i Från jord till bord.
Bild: Five Corners Production

2016 bjuder på både spänning och mys, på drama och fakta, här kommer tio goda skäl att titta på Yle Fem också 2016!

1. Bedrägeriet

tisdagar kl. 22.00 med start 12.4.2016
10 avsnitt, 14 dagar på Arenan.

Den nya danska krimserien rör sig i finansvärldens skumraskaffärer. Serien tar oss in i de ekonomiska brottens komplicerade värld. I banker, på börsen och i styrelserummen. Den handlar om spekulanter, svindlare och näringslivets toppar och de brott de begår i jakten på pengar. Och om polisen som försöker utreda brotten som begåtts.

Seriens huvudförfattare är Jeppe Gjervig Gram, som också skrev manus till 14 av 30 avsnitt i den populära danska serien Borgen.

2. Fångade

tisdagar kl. 22.00, seriestart 2.2.2016
10 avsnitt, 30 dagar på Arenan

Seydisfjördur är en liten stad på norra Island. En ort med drygt 2000 invånare och tre poliser som de ogästvänliga vinterstormarna kan isolera i veckor. Den här vintern blåser ondskan in med vinterstormen. En mördare sätter skräck i människorna där ingen kommer in och ingen kommer ut.

3. 30 grader i februari

onsdagar kl. 21.00, säsongstart 3.2.2016
10 avsnitt, 30 dagar på Arenan

Alla tror att Majlis Tapper (Lotta Tejle) har drunknat, men...
Bildtext Majlis Tapper drunkande i slutet av de förra säsongen av 30 grader i februari, eller gjorde hon det?
Bild: Yle

Den efterlängtade andra säsongen av 30 grader i februari fördjupar temat från första säsongen; hur långt man än flyr så kommer man aldrig ifrån sig själv. Det är också en historia om att till sist, trots motgångar och konflikter, hitta hem.

Glenn lever ihop med Oh i hennes hemby. De är lyckliga tillsammans, sånär som på en liten sten som skaver - Glenn vill fortfarande ha barn. Oh föreslår att de ska adoptera. Det finns ett land där adoption mellan samkönade par är tillåtet - Sverige.

Joy, Wilda och Kajsa bor kvar i Thailand. De har en vardag. Går i skola, arbetar, lever i en thailändsk by. Allt är som vanligt. Kajsa arbetar lika hårt som vanligt. Joy måste ta hand om både henne och sin lillasyster. Men så en dag förändras allt och flickorna tvingas hem till Sverige, hem till sin pappa Joy inte sett sen han övergav dem när de var små.

Majlis Tapper drunknade i katastrofen. Ingen vet att hon fortfarande lever. Hon för en skuggtillvaro - kan inte ge sig till känna, kan inte använda sitt riktiga namn, kan inte komma nära någon människa. En dag får hon en möjlighet att ordna upp sin tillvaro - det enda hon behöver göra är att transportera ett paket. Vad hon inte vet är att paketet är en liten thailändsk flicka.

Produktion: Anagram Film & TV / Samproduktion

4. Från jord till bord

torsdagar kl. 19.00, seriestart 10.3.2016
13 avsnitt, 1 år på Arenan

Filip Langhoff och Linda Stenman-Langhoff låter sig inspireras och inspirerar i Från jord till bord.
Bildtext Filip Langhoff och Linda Stenman-Langhoff låter sig inspireras av det vår natur och jord har att erbjuda.
Bild: Five Corners Production

Varifrån kommer vår mat? Den frågan försöker vi svara på med Från jord till bord, som är ett matprogram där fokuset ligger på råvaran. Vi tycker att det är viktigt att veta varifrån vår mat kommer ifrån för att kunna leva hälsosamt och utan att skada naturen omkring oss. Men det är minst lika viktigt att inte ta vår mat eller matlagning för seriöst ? därför är programmet också ett bevis på hur enkelt och roligt matlagning kan vara! Och att mat verkligen inte behöver vara pretentiöst för att vara gott.

I varje avsnitt följer kocken Filip Langhoff och hans fru Linda Stenman-Langhoff en råvaras resa ordagrant från jorden där den odlas till bordet där vi äter den. De möter producenter för att bekanta sig med hur olika råvaror odlas, fiskas eller jagas. På åkern eller i skogen presenterar Filip en enkel rätt gjord med endast en kniv och ett skärbräde. Därefter flyttar vi oss till köket där Filip och Linda, tillsammans med en gäst, tillreder en trerätters meny på råvaran.

Under säsongens lopp följer vi tolv råvaror och tillreder nästan femtio rätter på dem.

Produktion: Five Corners Production

5. Troende

söndagar kl. kl. 19.00 med start 6.3.2016
12 avsnitt, 30 dagar på Arenan.

Troende är en reality i det vi tror på.
Bildtext Troende är en reality i det vi tror på - öppet och rakt på sak.
Bild: Pampas Production

"Jag är ett Jesusfreak och det har lett till att jag gått miste om många relationer". Det säger den 21-årige pastorn Patrick Tiainen från Karleby som är en av de medverkande i dokumentärserien Troende.

Att vara troende är oftast något väldigt privat men i den här serien får vi följa flera personer med olika trosinriktningar som aktivt lever ut sin tro eller religion på olika sätt. De berättar öppet, rakt och ärligt om hur deras tro påverkat deras liv och vilka val de gjort på grund av sin tro. Vi får träffa olika personer från Karleby i norr till Borgå i söder. Under ett helt år får vi ta del av deras liv som står inför en förändring och där deras tro vägleder dem, på gott och ont.

Produktion: Pampas Production

6. De Eurovisa

lördagar kl 21.00 med start 9.4

Ett nytt Eurovisionsår, och igen kommer De Eurovisa, Eva Frantz och Johan Lindroos, att presentera deltagarlåtarna för oss. I år blir det t.o.m fem program, på lördagskvällarna kl 21.00, på bästa sändningstid!

7. Stugor

söndagar kl. 18.30 med start 3.4.2016
1 år på Arenan.

Kasper Strömman har lite svårt för det här med stugor, men de han hittar är rent fantastiska.
Bildtext Kasper Strömman har lite svårt för det här med stugor, men de han hittar är rent fantastiska.
Bild: Onion / Mikko Kelloniemi

En man, en röd 80-talsbil, 10 000 km, 750 liter bensin, 75 koppar kaffe - och 30 sommarstugor. Kasper Strömman går till botten med vad som får oss att gå igång på sommarstugor. Stuglivet är som kattmynta för finländare, verkar det som.

Kasper Strömman är formgivare men också en av Finlands populäraste bloggare, komiker, illustratör, serietecknare, författare och föreläsare.

I grund och botten förstår han sig inte riktigt på sommarstugor, men vill ge dem en chans. Först har vi jobbat så hårt för en ljuvlig boendekomfort i moderna hus och sen vill vi ge upp allt och flytta ut till landet, till äckliga utedass och allt. Kasper är både kritisk men också fylld av entusiasm. Med glimten i ögat närmar han sig objekten.

8. Rita

lördagar kl. 20.00, seriestart 27.2.2016
8 avsnitt, 30 dagar på Arenan

Rita är läraren som har lite svårt att hålla sig till normen.
Bildtext Rita är läraren som har lite svårt att hålla sig till normen.
Bild: Henrik Ohsten

Rita är läraren som ständigt skapar konflikter. Hon störtar in i skolan med tajta jeans, högklackat och långt blont hår. Hon är mycket mer frispråkig än vad som är passande och lyckas stöta sig med de flesta - utom eleverna då, för de älskar henne. Kanske för att hon själv är som en tonåring ännu.

Sist men inte minst några trotjänare, som består också i år.

9. Efter Nio

måndagar och torsdagar kl 21.00, start 18.1

Mårten svartström, robin packalen och sonja kailassaari
Bildtext Mårten och Sonja med gäster (Robin Packalen på den här bilden) träffar vi alla måndagar och torsdagar i vår och höst.
Bild: Yle/Parad Media

Sonja Kailassaari och Mårten Svartström är tillbaka i rutan på måndagar och torsdagar tillsammans med nya gäster, återkommande experter ochpaneler. En ny säsong av vardagslyx ligger framför oss!

10...

Strömsö, TV-nytt, Spotlight, Närbild, Sportmagasinet, Obs debatt, BUU-klubben, filmerna, dokumentärerna… Det är de här programmen som utgör stommen i Tv-tablån och är de som skiljer Yle Fem från så många andra tv-kanaler.

Diskussion om artikeln