Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kreativiteten flödar i gamla cykelfabriken i Hangö

Från 2016
Uppdaterad 14.01.2016 11:02.
-
Bildtext I kollektivet kan man jobba, träffa nya människor och knyta kontakter.
Bild: Yle/Veronica Montén

I ändan av Hamngatan i Hangö ligger Helkamas gamla fabriksfastighet, ett stort hus i grått tegel. Cykeltillverkningen har flyttat bort, men numera fylls huset i stället av ett annat slag av kreativt arbete.

En gång i månaden fylls den ena ändan av huset av människor från olika branscher som vill jobba tillsammans och utbyta idéer.

Det hela började i oktober på den internationella dagen för distansarbete, berättar Anna Piiroinen. Hon är en av initiativtagarna till Creative Hanko Collective (CHC) som nu har varit verksamt i olika projekt sedan drygt ett år tillbaka.

- Det var nu meningen att vi bara skulle ordna en träff för distansarbetare, men det visade sig bli en så stor succé så vi valde att fortsätta. Hit kommer människor som vill jobba tillsammans, träffa nya människor och knyta nya kontakter.

-
Bildtext Anna Piiroinen och Ville Ekroos.
Bild: Yle/Veronica Montén

Tanken är att Creative Hanko Collective ska föra samman kreativa människor som bor eller annars bara trivs i Hangö.

- Hangö är ett inspirerande ställe, säger Piiroinen som själv är Hangöbo sedan tio år tillbaka.

Deltagare betalar bara för kaffet

Hangökollektivet samlas alltid första fredagen i månaden. Som mest har den så kallade skapande arbetsdagen lockat närmare 40 personer. De som vill vara med förväntas betala en kaffetaxa på två euro. I övrigt är allt gratis.

Någon storsatsning för att marknadsföra Hangökollektivet har de engagerade inte gjort hittills.

-
Bild: Yle/Veronica Montén

- Vi har bara en Facebooksida. Vi har ju inga pengar. Men den här gången tänker jag inte tänka på pengar. Allt kommer att ordna sig. Det är jag säker på, säger Piiroinen.

Samling i fotostudion

Lokalen där Creative Hanko Collective samlas är fotografen Tomi Parkkonens fotostudio. Lokalen breder ut sig över två våningar med utsikt till nedervåningen från övervåningen.

I ett hörn finns en soffgrupp och på golvet framför en vit bakgrundsduk har någon placerat stora kuddar och en filt. Runt ett långbord sitter fem personer framför sina bärbara datorer. I bakgrunden spelar musik på låg volym.

De som söker sig till Hamngatan 2 kan komma från väldigt olika branscher. Gemensamt för de flesta är att de har ett kreativt yrke.

-
Bildtext Efter julhelgerna fanns sex stycken på plats. Vanligtvis brukar runt 40 söka sig till Hamngatan.
Bild: Yle/Veronica Montén

Johnny Karlsson jobbar med medieproduktion, webbsidor, videoproduktion och fotografering. Det var Anna Piiroinen som lockade honom med till Creative Hanko Collective.

- Det här är en bra grej. Man träffar förstås nya människor och får nya kontakter. Man får nya idéer och kan kanske själv också dela med sig något nyttigt.

-
Bild: Yle/Veronica Montén

Ville Ekroos har också besökt Hamngatan 2 flera gånger. Han äger ett företag som importerar medicinsk utrustning till Finland.

Den skapande arbetsdagen är för honom en möjlighet att få variation och också stöd i sitt arbete.

- Jag jobbar annars mest ensam och sitter mycket i bil.

Diskussion om artikeln