Ingen bryr sig längre om pulled pork – nu är det dags för pulled havre
Pulled havre, eller nyhtökaura, är en ny finsk uppfinning och kanske vår nästa stora exportvara? Det vegetariska alternativet till pulled pork är gjort av havre, bondbönor och ärtor. I blindtest har man misstagit det för kött.
Maija Itkonen som är vd på Gold & Green, bolaget som utvecklar pulled havre, gästade på Yles morgon-tv.
Enligt henne var målet att hitta en perfekt proteinkälla och ett miljövänligt vegetariskt alternativ till kyckling och malet kött.
Ingredienserna är inhemska och lokala.
Lätt och hållbart
Itkonen berättar att det var tufft att behandla havre på grund av att den inte innehåller gluten, vilket gör sädeslaget skört. Genom olika processer har man lyckats att ge havre en fiberliknande konsistens.
Därför har många i blindtest trott att pulled havre är kött.
I matlagningen behöver pulled havre endast uppvärmas. Det gör användningen av den lättare, speciellt i jämförelse med malet kött som måste stekas.
Pulled havre innehåller inte mjölk eller ägg, vilket gör att hållbarheten är mycket bättre än vad kött har.
Den nya stora exportvaran?
Enligt Itkonen håller havre på att bli mer och mer trendig globalt. Det skulle också vara lätt för finländare att komma med i den trenden. Havre är väl anpassat i det finska klimatet och endast 6-8 procent av finsk havre används som människonäring.
Här kan du se Maijas besök på morgon-tv. Klippet är på finska.

Den ursprungliga artikeln av Pirjo Auvinen kan du läsa här.