Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Trött på att köa i trafiken? Han ringer korsningen så du får grönt ljus

Från 2016
Uppdaterad 11.01.2016 15:45.
Äldre konstapel Petri Ylönen och hans skärmar på Trafikstyrningscentralen i Böle.
Bildtext Äldre konstapel Petri Ylönen, mannen som styr trafikljusen.
Bild: Yle/Petter West

Då ett skepp kommer lastat med fordon till någon av Helsingfors hamnar ser äldre konstapel Petri Ylönen till att grönljusen brinner lite längre i korsningarna.

Det är inte bara bakfulla bilister som vill hem från Västra hamnen då Tallinfärjan lagt till. En uppsjö långsamma långtradare ska också vidare.

- Om trafikljusen i korsningen på väg bort från Busholmen vanligtvis är gröna i 15 sekunder kan jag förlänga dem till 45 sekunder. På så vis får vi fler än bara två långtradare åt gången bort från hamnområdet, berättar Ylönen.

Trafikstyrningscentralen i Böle, Helsingfors.
Bildtext Mängden skärmar att hålla koll på är inte oansenlig.
Bild: Yle/Petter West

Håller ögonen på ett dussintal skärmar

Nere i Trafikverkets källare är stämningen lugn. I midvinterkylan är den behagligt inredda betongbunker varm och skön.

Äldre konstapel Ylönen sitter i en bekväm stol omgiven av dussinet datorskärmar.

- På den stora skärmen ser jag de 30 kameror som övervakar 150 korsningar. På den bredvid kollar vi läget i hamnarna. Och på den där kan man titta på VM-matcher i ishockey, skrattar han som svar då reportern frågar om en släckt skärm som visar sig vara en tv.

Ett gult och rött trafikljus i Helsingfors.
Bildtext Trafikljus slår om på Backasgatan.
Bild: Yle/Petter West

Trafikljusen i huvudstadsregionen styrs med hjälp av sju olika datasystem. Det äldsta är från 1990-talet och snurrar på MS-DOS.

- Av någon anledning talar programmet enbart tyska, så det blev att damma av språkkunskaperna från grundskolan, säger Ylönen.

Infocentral

Överkonstapel Petri Ylönens huvudsakliga uppgift vid huvudstadsregionens trafikstyrningscentral är att se till att trafikljusen fungerar som de ska i Esbo, Helsingfors och Vanda. Trafikljusen i Grankulla är inte kopplade till centralen.

"Programmet som styr ljusen i Berghäll är från 1990-talet. Det snurrar på MS-DOS och talar tyska."

- Nu under våren är det meningen att det äldsta, tyskspråkiga systemet som styr ljusen i Berghäll och Hagnäs ska bytas ut, berättar Ylönen.

Fyra olika program styr ljusen i Esbo och Vanda.

I Helsingfors är ljusen kopplade till tre olika system, beroende på var de finns. Ett system som styr ljusen i innerstaden, ett som styr ljusen norr om Långa bron och ett som styr trafikljusen i förorterna. Så där grovt räknat.

Överkonstapel Petri Ylönen på Trafikstyrningscentralen i Böle.
Bild: Yle/Petter West

En handfull GSM-ljus

Om äldre konstapel Petri Ylönen vill, kan han förorsaka kaos i staden. Det är bara en handfull trafikljus som inte lyder under hans tangentbord.

- Till exempel ljuset i korsningen av Docksgatan och Ärtholmsgatan. Om det blir något fel på det så måste man åka dit på plats och fixa det.

Rödljus i en korsning i Helsingfors.
Bildtext En buss glider glatt mot rött på Backasgatan.
Bild: Yle/Petter West

Sedan finns det ännu några trafikljus som inte är kopplade till datasystemen, men som går att styra via centralen.

- Det är så kallade GSM-trafikljus, så om man vill ändra på programmeringen så måste man ringa upp dem, och hoppas att signalen går fram. Men det telefonnumret är hemligt, skojar Ylönen.

Fråga om trafikljus till Din Stad

Trafikljusen på Mannerheimvägen kl 06-06.30 på morgonen. Tvingas oftast stanna vid VARJE ljus mellan Skillnaden och Operan. Varför?

Lagstiftningen kräver att där det har byggts trafikljus, så ska de även vara i funktion. Lagen ger även en möjlighet att stänga av ljusen ifall det är så att det inte förekommer så mycket trafik eller möjliga farosituationer.
På stadsplaneringskontoret granskar vi årligen olycksstatistiken för att göra bedömningen när trafikljusen ska vara igång, och då det kommer till Mannerheimvägen så har vi kommit till att den här tidsintervallen fungerar för den här sträckan.
Bedömningen görs inte enbart utgående från olycksstatistik utan också på basis av hur mycket bilar som trafikerar sträckan, hur många fotgängare som rör sig där och mängden kollektivtrafik.

-Marko Mäenpää, chef för trafikljusavdelningen vid stadsplaneringskontoret.

Diskussion om artikeln