Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mexikanske knarkkungen "El Chapo" Guzmán gripen

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Mexikos högsta åklagare Arely Gomez visar upp ett foto på Joaquin "El Chapo" Guzman den 13 juli 2015.
Bild: EPA/Sáshenka Gutiérrez

I Mexiko har myndigheterna gripit den ökände knarkkungen Joaquín Guzmán, alias "El Chapo", som varit på flykten i nästan sju månader. Guzmáns spektakulära rymning från ett av landets säkraste fängelser var en svår förödmjukelse för myndigheterna.

Mexikos president Enrique Peña Nieto kunde på fredagen på Twitter meddela medborgarna att "El Chapo" åkt fast, och att "uppdraget var slutfört".

Presidenten yppade inga detaljer om gripandet, men uppgifterna om att Guzmán gripits har bekräftats av andra källor.

En anonym myndighetskälla uppger för AP att Guzmán greps efter en eldstrid med militär i staden Los Mochis, i knarkkungens hemstat Sinaloa. Guzmán sårades inte vid gripandet.

Guzmán hann tillbringa sjutton månader som fånge på Altiplano, som betraktas som Mexikos säkraste fängelse.

Den 58-årige knarkbaronens rymning därifrån den 11 juli i fjol var som hämtad ur en bättre film: han kröp ner genom ett hål i duschgolvet i sin cell, satte sig på en motorcykel som monterats på en underjordisk järnväg, och gasade ut mot friheten längs en mer än kilometerlång tunnel.

Beundrad i sin hemtrakt

Flykten var en oerhört pinsam episod för president Peña Netos administration. Mer än ett dussin fängelse- och polistjänstemän har gripits för att ha hjälpt till vid rymningen.

Guzmán tros de senaste månaderna ha vistats i sin hemtrakt på gränsen mellan delstaterna Sinaloa och Durango, där många ser honom som en modern Robin Hood. I oktober var det nära att han gripits av militären, men han klarade sig med ett nödrop.

"El Chapo" är ledare för Sinaloakartellen, som kontrollerar en stor del av smugglingen av kokain och metaamfetamin till USA.

Frågan är nu om Mexiko tänker utlämna Guzmán till USA, där han väntas av åtal för narkotikasmuggling, penningtvätt, organiserad brottslighet och andra förbrytelser. Strax innan rymningen i somras hade president Peña Nieto avslagit USA:s begäran att få honom utlämnad.

Diskussion om artikeln