Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polischef i brittisk press: Sexuella övergrepp utomhus nytt fenomen

Från 2016
Uppdaterad 11.01.2016 06:12.
Ilkka Koskimäki-
Bild: Yle.

Helsingfors biträdande polischef Ilkka Koskimäki kommenterar i den brittiska tidningen The Telegraph händelserna under nyårsnatten i Helsingfors och de sexuella trakasserierna som rapporterats.

Enligt Koskimäki handlade det om "ojämförliga övergrepp under nyåret". Han kallar händelserna för ett hittills okänt "fenomen" i finländsk kriminalhistoria.

- Vi har aldrig tidigare haft den här typen av sexuellt ofredande i Helsingfors på en nyårsafton, säger Koskimäki till The Telegraph.

Uttalandet har väckt stor uppståndelse på sociala medier. Twitter svämmar över av kritiska kommentarer - folk undrar hur en polischef kan påstå något sådant.

Radiointervjun hittas här.

Helsingforspolisen hade efter tips förberett sig på att stora mängder asylsökande skulle samlas och därför satt in förstärkta resurser. Omkring 1 000 irakiska asylsökande samlades i stationstunneln i Helsingfors under nyårsnatten.

Hittills har tre fall av sexuellt ofredande rapporterats från nyårsnatten, av vilka två har polisanmälts. Inget av övergreppen skedde i stationstunneln.

Nyårsfyrverkerier på Senatstorget i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

I samtliga fall var offret en kvinna och den misstänkte en man. De tre misstänkta männen är asylsökande, rapporterar tidningen Vihreä Lanka.

Vi har aldrig förr haft den här typen av sexuellt ofredande i Hfrs en nyårsafton

― Ilkka Koskimäki, biträdande polischef

Koskimäki: Våldtäkt på allmän plats hittills okänt i Finland

Koskimäki säger i intervjun att sexuella övergrepp i parker och på gator har varit helt okända i Finland innan de 32 000 asylsökande kom till Finland i fjol.

I fjol ökade antalet anmälda våldtäkter som gjordes på allmän plats i Helsingfors med fem, från nio stycken år 2014 till 14 i fjol. Det är enligt Koskimäki stora nyheter.

Tidningen Vihreä lanka undrar varför polisen informerar om de tre fallen av sexuellt ofredande en vecka efter händelserna och kopplar det till händelserna i Köln . Är inte det att stigmatisera alla asylsökande?

Bildtext Tusen irakier uppges ha samlats i stationstunneln på nyårskvällen

- Nej, jag tror inte att det stämplar dem. Vi ville berätta fakta, och vad som har kommit fram. Fenomenet har funnits hela hösten, säger Koskimäki.

Enligt Koskimäki misstänks asylsökande för fyra grova våldtäkter i Helsingfors under hösten 2015, och ett tiotal fall av andra sexuella trakasserier.

Kvinnoförbundet Unioni är upprört över biträdande polischef Koskimies uttalanden om att våldtäkter på allmän plats har varit ett okänt fenomen i Finland.

Vi har bara en kommentar, skriver kvinnoförbundet på Facebook: -Hur täcks ni?

Förbundets ställningstagande kan läsas på bland annat Demokraatti.

Yle Nyheter har försökt nå biträdande polischef Ilkka Koskimäki för en kommentar. Han har ändå låtit meddela att han tillsvidare inte ger intervjuer.

Diskussion om artikeln