Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Merkel föreslår hårdare utvisningsregler medan Köln demonstrerar

Från 2016
Uppdaterad 10.01.2016 09:42.
Demonstrant i Köln i Pegida-rörelsens demonstration 9.1.2016 efter de sexuella övergreppen på nyårsnatten
Bildtext "Fru Merkel...Ni har lyckats skapa oro hos mig för mina barn och barnbarn" står det på den här Pegida-demonstrantens plakat.
Bild: EPA/OLIVER BERG

Hundratals anhängare till den islamfientliga Pegida-rörelsen demonstrerade i Köln på lördagen med anledning av de sexuella övergreppen där under nyårsnatten. Samtidigt föreslog förbundskansler Merkel hårdare utvisningsregler.

- Merkel har blivit en fara för vårt land. Merkel måste avgå, ropade en Pegida-ledare till sina anhängare under lördagens demonstration i Köln. Demonstranterna upprepade slagorden.

Merkels relativt liberala flyktingpolitik har utsatts för hård kritik efter nyårsnattens övergrepp mot kvinnor i staden.

Hundratals demonstranter hade hörsammat Pegidas uppmaning och samlats i centrum av Köln med anledning av övergreppen. Pegida demonstrerade under mottot "Pegida skyddar".

Enligt en del ögonvittnen på plats var motdemonstranterna fler än Pegida-demonstranterna.

Motdemonstranter till Pegida-demonstration i Köln 9.1.2016
Bildtext Demonstranter som protesterar mot Pegida på lördagen i Köln
Bild: EPA/OLIVER BERG

Under demonstrationernas gång uppgav en polistalesman att ungefär 1 300 människor deltog i Pegida-demonstrationen mot invandring och flyktingar och att motdemonstranterna var ungefär lika många.

Polis och demonstranter drabbade samman i Köln - Spela upp på Arenan

Demonstranterna bevakades av 1 700 poliser vars huvuduppgift var att hålla isär grupperna och avstyra bråk. I ett skede användes vattenkanoner för att skingra demonstranter.

Pegida-demonstranter i Köln 9.1.2016
Bildtext Deltagare i Pegida-demonstrationen på lördagen
Bild: EPA/ROLAND WEIHRAUCH

Det förekom sammandrabbningar åtminstone mellan polisen och demonstranter från extremhögern.

Också villkorliga straff kan leda till utvisning

Tidigare på lördagen höll förbundskansler Angela Merkel en presskonferens där det framgick att hon och hennes CDU-parti föreslår hårdare utvisningsregler för migranter, asylsökande och flyktingar som gör sig skyldiga till brott.

Enligt förslaget ska också de som döms till villkorliga straff kunna utvisas. Hittills har det varit möjligt bara om man döms till minst tre års fängelse.

Angela Merkel 9.1.2016 på en presskonferens om hårdare utvisningsregler
Bildtext Angela Merkel under lördagens presskonferens
Bild: EPA/FREDERIK VON ERICHSEN

- Om en flykting inte följer reglerna, så måste det få konsekvenser, sade Merkel.

Oklart vad som hände under nyårsfirandet

Detaljerna är fortfarande oklara kring det som hände under nyårsnatten i centrum av Köln. Polisen har tagit emot 379 anmälningar om våldsbrott under nyårsfirandet. Enligt polisen är majoriteten av de misstänkta personerna asylsökande och människor som kommit till Tyskland på ett olagligt sätt. Ungefär 40 procent av fallen uppges vara relaterade till sexuella övergrepp.

Det tyska inrikesministeriet meddelade på fredagen att polisen i Köln har identifierat 32 misstänkta så här långt. 22 av dem är asylsökande. De 32 personerna misstänks för 76 brott av vilka 12 var av "sexuell karaktär".

På fredagen tvingades Kölns polischef Wolfgang Albers lämna sin post efter kritiken mot hur polisen hanterade våldet under nyårsaftonen.

Diskussion om artikeln