Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk-dansk protestaktion mot id-kontroller

Från 2016
Id-kontroll på Kastrup 4.1.2016.
Bildtext Arkivbild: Id-kontroll på Kastrup 4.1.2016.
Bild: EPA/NILS MEILVANG

En protestaktion har utförts mot id-kontrollerna på resor från Danmark till Sverige, rapporterar SVT. Tåg från Danmark till Sverige ställdes tillfälligt in på grund av aktionen.

På lördag eftermiddag tog drygt hundra aktivister tåget från Malmö till Kastrup där de möttes av danska demonstranter. Aktivisterna höll ett gemensamt anförande på flygplatsen och gick därefter till id-kontrollerna för att genomföra protesten.

Demonstranterna skanderade slagord som "Jalla, jalla, Sverige åt alla" och "Ingen människa är illegal".

Vid id-kontrollen på Kastrup visade demonstranterna inte upp något id utan i stället ett kort där det stod att de ansökte om asyl. När de avvisades ställde de sig sist i kön och försökte igen.

- Gränskontrollerna slår hårdast mot kvinnor och barn som nu inte kan återförenas med släktingar i Sverige. Mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara, sade en demonstrant till SVT.

Initiativtagaren Stellan Lindell, lokalpolitiker för Miljöpartiet i Alingsås, ser aktionen som ett lyckat sätt att uppmärksamma de här problemen på. Enligt honom var syftet med aktionen att protestera mot regeringens beslut och mot id-krav som inskränker asylrätten.

Diskussion om artikeln