Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

På djurhärbärget i Korsholm är tillgivenheten ömsesidig

Från 2016
Uppdaterad 10.01.2016 11:47.
Markku Harju och Mervi.
Bildtext Markku Harju och älgen Mervi
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Fjolåret var ett händelserikt år på Nordic Wildlife Care i Korsholm som vårdar vilda djur som hamnat i knipa. Årets absoluta glädjespridare var älgkalven Mervi som flyttade in på härbärget i början av sommaren.

Mervi har också blivit så fäst vid sin skötare, Markku Harju, att hon slutade äta under tiden paret Harju var inbjudna på presidentens självständighetsbal. Och känslorna är ömsesidiga.

Nordic Wildlife Care har synts en hel del i media under fjolåret. För Markku Harju som upprätthåller härbärget för vilda djur har året varit häftigt. Speciellt minns han igelkottarna som räddades ur vattenskadade bon, räddade svanar och så förstås älgkalven Mervi som hittades i skogen i Seinäjoki utan mamma.

Mervi trivs på Replot - Spela upp på Arenan

Igelkottar och utter

Den bara marken och allt regn förra våren drev ut igelkottarna ur sina bon. Dessutom hotade kylan bli ödesdiger för många igelkottar. Nordic Wildlife Care fick då ta emot många igelkottar och ännu på sommaren fick Harju ta emot svaga igelkottar. En del av dem bor fortfarande hos honom. Till en del igelkottar var man tvungna att söka fosterhem.

- Via sociala medier skrev jag lite på skämt att vi söker lämpliga trädgårdar för igelkottar. Vi fick 50 svar från olika håll i Finland. Jag fick noggranna utredningar om hur trädgårdarna ser ut eftersom det fanns vissa krav på hurudana trädgårdar som lämpade sig för igelkottarna. Jag drog på munnen över hur bra folk förhöll sig till saken, säger Markku Harju.

Markku Harju minns många av de djur han tagit hand om. En av dem som han minns speciellt väl är en utter som faktiskt hann bita honom då han tog hand om den.

- Trots det var den verkligen sympatisk. Den for iväg själv, men kom alltid tillbaka till sin bur för att äta. Under sommaren for den av och an mellan buren och havet. Men på hösten stannade den sedan till havs. Jag såg den ändå sedan också senare många gånger här nära stranden, berättar Harju.

Yle Uutiset Pohjanmaa: Markku ja Mervi-Hirvi erottamaton kaksikko - Spela upp på Arenan

Charmanta älgen Mervi

Älgkalven Mervi som i början av sommaren flyttade in hos Harju har väckt stort intresse. Harju tycker att Mervi har piggat upp hela året.

- Media var jätteintresserade av Mervi. Men det var trevligt. På samma gång fick vi sprida information om vilda djur och om vilka möjligheter vi har att ta hand om dem här hos oss. Det var en bra sak, säger Harju.

Under hösten har Mervi fått en inhägnad i skogen intill och planer finns också på en byggnad där Mervi vid behov kan söka skydd. Markku Harju hoppas att allt ska gå bra och att Mervi ska få stanna permanent på härbärget. För att älgen ska få stanna behövs ännu tillstånd, men det borde man kunna få, tror Harju.

När paret Harju for på presidentens självständighetsbal till Helsingfors slutade Mervi att äta så länge Markku Harju var borta. Det här är ganska mycket för en växande älg som varje dag äter omkring 20 kilogram.

Tillgivenheten mellan Mervi och Harju är ömsesidig.

- Naturligtvis! Fast hur stressigt eller bråttom det är så glömmer jag det då jag går och kliar Mervi en stund. Redan en liten stund gör mig avslappnad. Mervi har verkligen medfört mycket välbehag, säger Harju.

Yle Uutiset Pohjanmaa: Talvipesään tuli vesivahinko – siilit tarvitsevat nyt ihmisen apua - Spela upp på Arenan

Av kärlek till djuren

Den uppmärksamhet som Nordic Wildlife Care får av folk värmer Markku Harju.

- Jag tror att det finns en hel del omtanke om djur i Finland och historier om djur intresserar folk.

Markku Harju vill påminna om att alla är tvungna att hjälpa vilda djur som är i knipa. Det förpliktigar lagen. Han vill också att människor ska komma ihåg att låta naturen vara i fred.

I Finland finns det bara ett par ställen som tar hand om vilda djur. Markku Harju driver Nordic Wildlife Care tillsammans med sin fru i huvudsak med egna pengar och med hjälp av donationer.

- Våra möjligheter att sköta vilda djur beror på hur mycket av våra pengar vi kan investera i verksamheten. Det går pengar till mat, skötare och utrymmen. Vi kan med andra ord sköta begränsat med djur. Vi får inget statligt stöd.

Då Markku Harju får frågan om han brukar få beundrarpost börjar han skratta.

- Jo, vi får nog tack via Facebook men uppmärksamheten lönar det sig att rikta på de vilda djuren och lämna oss människor i andra hand. Och Mervi har nog också fått många hjärtan på våra uppdateringar på Facebook, säger Harju.

Text: Mirva Ekman, Yle Pohjanmaa

Yle Uutiset Pohjanmaa: Hirvenvasa hurmaa luonnossa ja netissä - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln